De driejaarlijkse CITES-conferentie sluit af met maatregelen om vijf haaiensoorten en de reuzenmanta (de grootst bekende rog met een spanwijdte tot 7 meter) te beschermen tegen overexploitatie.
De dieren zijn toegevoegd aan Bijlage II van de wetgeving wat verhoogde bescherming betekent. Helaas betekent dit wel nog steeds dat legale en duurzame handel is toegestaan. Maar het is een begin.
De haaien (waaronder drie typen hamerhaaien) worden vooral voor hun vinnen in groten getale bevist. Ook de vraag naar vinnen, lever en kieuwbogen van de reuzenmanta is fors, vooral door gebruik in traditionele, Chinese medicijnen. Doordat de diersoorten zeer gewild maar traag rijpen en weinig nakomelingen hebben, zijn ze kwetsbaar voor overbevissing.
Handel in haaienvinnen is een wereldwijd probleem, met Hong Kong als de spin in het web, waar 50% van alle vinnen eindigen. Jaarlijks worden er maar het liefst 10 miljoen kilo haaienvinnen naar de Chinese haven getransporteerd.
De jaarlijkse ruiming van 1 miljoen witpunthaaien heeft er toe geleid, dat haar bevolking in de Stille Oceaan tussen 1995 en 2010 met 93% afnam. De vinnen van de geschulpte hamerhaaien (die in scholen zwemmen en dus makkelijke prooien vormen) behoren tot de meest waardevolle van alle. Wetenschappers schatten dat er van deze haaisoort 2 miljoen per jaar wordt gedood en dat er in totaal jaarlijks ongeveer 100 miljoen haaien sneuvelen aan visserij, wat neerkomt op 6-8% van álle haaien.
Vorige CITES -bijeenkomsten had soortgelijke voorstellen voor de bescherming van haaien afgewezen, maar nieuwe steun van Latijns-Amerikaanse en West-Afrikaanse landen én de belofte van geld van de Europese Unie om verandering in visserijpraktijken teweeg te brengen maakten dit keer gelukkig het verschil.
De maatregelen worden positief ontvangen door dierenbeschermers. Carlos Drews, hoofd van de delegatie van het WWF bij CITES noemt het “een mijlpaal”.
“We zijn heel blij dat het tij gekeerd wordt voor het behoud van de haai, met overheden die luisteren naar de wetenschap en daadwerkelijk actie ondernemen om voortbestaan te bewerkstelligen”, aldus Elizabeth Wilson, manager van de global shark campagne van het PEW. “Met deze nieuwe bescherming, hebben ze een kans om te herstellen en wederom hun rol als toppredator te vervullen.”
Bron ©PiepVandaag.nl Thalien Colenbrander
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Het is echt verschrikkelijk dat er zo veel haaien worden gedood. Het zijn zulke prachtige en intelligente dieren. Gelukkig is dit weer een klein stapje dichterbij in het behoud van deze unieke wezens die beslist niet mogen verdwijnen uit de zeeën. Nu wordt het alleen tijd dat de haaienvinnen verdwijnen van de borden en de gruwelijke slachtpartijen tot een einde komen.