Naast de olifant heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) nog eens vijf diersoorten toegevoegd aan het importverbod op ivoor. Niet alleen de slagtanden van olifanten, ook tanden van nijlpaarden, orka’s, walrussen, de narwal walvis en de potvis mogen niet langer het VK binnengebracht worden.
De handel in ivoor is lucratief. En zoals altijd als er veel geld verdiend kan worden, is het bijna onmogelijk om het helemaal te stoppen. Via de CITES-overeenkomst, (Conventie Inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten), een internationale overeenkomst waar de Europese Unie en nog zo’n 184 landen aan meedoen, werd in 1989 de internationale handel in ivoor aan banden gelegd. De afgelopen tien jaar hebben o.a. de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China, België, Nederland, Luxemburg, Singapore de ivoorhandel deze wet flink aangescherpt of volledig verboden.
.
Vijf diersoorten toegevoegd
In 2018 werd de Ivory Act aangenomen in het Verenigd Koninkrijk. Handel in ivoor werd nog nooit zo streng aangepakt. Maar nog steeds was deze wet niet helemaal waterdicht: handelaren vonden al snel een maas in deze wet. Ivoor van andere dieren viel bijvoorbeeld niet onder deze wet. Daarin komt nu verandering. De wet wordt aangepast met de toevoeging van vijf diersoorten, om zo ook de handel in ivoor van nijlpaarden, orka’s, walrussen, narwal walvis en de potvis te verbieden. Trudy Harrison, de Engelse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit:
“De Ivory Act is één van de strengste verboden in de wereld. En door vijf extra diersoorten hieraan toe te voegen, geven wij een duidelijke boodschap af dat de commerciële handel in ivoor onacceptabel is.”
Nijlpaarden zijn, na de olifant, het grootste doelwit voor de stropers van ivoor. Daarbij worden de andere diersoorten, zoals de orka’s en de walrussen, sowieso al bedreigd door de klimaatcrisis. Dat betekent dat de handel in ivoor hun voortbestaan ernstig in gevaar brengt. Dat de wet is aangepast is ontzettend goed nieuws. Helaas zijn we er nog niet.
Wat is ivoor en waarom is het waardevol
Het woord ivoor wordt gebruikt voor tanden of slagtanden van zoogdieren. Het bekendste diersoort is de olifant, maar er wordt dus ook flink gejaagd op nijlpaarden, orka’s en walrussen voor hun (slag)tanden. Ivoor wordt gezien als een statussymbool. Het wordt gebruikt voor bijvoorbeeld beeldjes, schaakstukken, sieraden en pianotoetsen. Ook in de traditionele geneeskunde denkt men dat het helende eigenschappen heeft. Hiervoor is de vraag, door recente handelsbeperkingen in China, gelukkig weer gedaald.
.
Vietnam onderschept zeven ton gesmokkeld olifantenivoor uit Afrika
Is er iets dat jij kan doen om ivoorhandel te stoppen?
Dat de wetten steeds strenger worden is ontzettend goed. Echter, de handel in ivoor stopt niet vanzelf. Er is zeker iets dat jij kunt doen. Uit onderzoek van IFAW blijkt bijvoorbeeld dat veel mensen denken dat slagtanden van olifanten uitvallen. Net zoals een gewei van een hert. Dat is niet het geval. De olifant wordt meestal eerst gedood of, en dit gebeurt ook, leeft nog als de tanden worden afgezaagd. Er lopen zenuwen doorheen, dus niet alleen doet het enorm veel pijn als de slagtand wordt afgezaagd, de blootliggende zenuw raakt daarna geïnfecteerd. Het dier overleeft dit nooit.
Het is dus altijd goed om met je naaste omgeving over ivoor en de ivoorhandel te vertellen. Hierdoor kan je meer bewustzijn creëren. Zie je ivoor aangeboden online, of als je op vakantie bent? Koop het niet en maak melding van verdachte producten. Zo kunnen we met zijn allen ervoor zorgen dat niet de dieren maar de handel in ivoor met uitsterven wordt bedreigd.
Bronnen:
- The Guardian
- Nature Today
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Ivoorhandelaren kunnen Britse wet omzeilen ondanks nieuw verbod
©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen