De toeristische stad Hoi An in Vietnam is van plan te stoppen met de verkoop van katten- en hondenvlees, zo meldden ambtenaren vorige week. Jaarlijks worden er in Vietnam ongeveer vijf miljoen honden en één miljoen katten gegeten, maar de dieren worden steeds meer als huisdier gezien, in plaats van voedsel.

Vietnamese stad Hoi An belooft einde handel in honden- en kattenvlees
Vietnamese stad Hoi An belooft einde handel in honden- en kattenvlees | Foto: Soi Dog Foundation

Iedereen kent inmiddels wel de misselijkmakende beelden van opeengepakte trouwe viervoeters. En hebben we ook niet allemaal al tientallen petities voor een verbod van deze gruwel getekend? Zou hier dan eindelijk een keer een einde aan komen?

Stad belooft einde handel in honden- en kattenvlees

De stad Hoi An heeft een overeenkomst getekend met de internationale dierenwelzijnsorganisatie FOUR PAWS (in Nederland Stichting VIER VOETERS) om de handel in honden- en kattenvlees vanaf eind dit jaar geleidelijk af te bouwen. Directeur Gezelschapsdieren van FOUR PAWS, Julie Sanders, noemt de overeenkomst ‘historisch’ en een belangrijk keerpunt in de Vietnamese hondenvleesindustrie:

“Elk jaar worden in Vietnam meer dan vijf miljoen honden en een miljoen katten verhandeld en geslacht voor hun vlees.”

Vijf miljoen honden en een miljoen katten worden jaarlijks gevangen, vaak gestolen, want ook in Vietnam en daarbuiten worden honden en katten steeds vaker als huisdier gehouden. De dieren ondergaan een onvoorstelbaar lot. In overvolle kratten en kooien worden ze bij elkaar gepropt, alsof het levenloze koopwaar is. Dan volgt een vaak lange reis, zonder eten of water, om tenslotte op gruwelijke wijze te worden afgeslacht.

Vietnamese stad Hoi An belooft einde handel in honden- en kattenvlees
Dogfarm | Foto: Soi Dog Foundation

Toeristische trekpleister

Hoi An ligt in Centraal Vietnam en is een trekpleister voor toeristen door haar oude stad. Het bestuur van de stad snapt heel goed dat toeristen niet heel blij worden van dit groteske dierenleed en doen de handel in honden- en kattenvlees daarom in de ban. Nguyen The Hung, vice-burgemeester van Hoi An:

“Dierenwelzijn is belangrijk voor zowel internationale als lokale toeristen. Vooral omdat gezelschapsdieren in Vietnam steeds meer als familieleden worden gezien.”

Vietnamese stad Hoi An belooft einde handel in honden- en kattenvlees
Honden bestemd voor consumptie | Foto: Soi Dog Foundation

88 procent voor verbod

Julie Sanders van FOUR PAWS hoopt dat andere steden en dorpen in Vietnam het voorbeeld van Hoi An zullen volgen. De stichting heeft dit jaar een enquête gehouden, waaruit blijkt dat slechts 6,3 procent van de Vietnamezen honden consumeert, terwijl 88 procent voor een verbod is. FOUR PAWS strijdt al jaren tegen de gruwelijke handel in honden en katten voor hun vlees. Ze doen dit ook door de bevolking voor te lichten en te helpen om hun geld ergens anders mee te verdienen. Zo heeft de stichting vorig jaar eigenaars van een kattenvleesrestaurant in de stad Thai Binh geholpen hun zaak te veranderen in een motorzaak.
.

Verbod op verkoop hondenvlees in stadscentrum Hanoi

Verandering of loze beloftes?

Drie jaar geleden riep het bestuur in de Vietnamese hoofdstad Hanoi op te stoppen met het eten van honden- en kattenvlees. De handel werd geleidelijk afgebouwd en zou per 2021 in het centrum van de stad helemaal verboden zijn. Maar wat is er terechtgekomen van deze mooie belofte? In het eerste kwartaal van dit jaar in ieder geval nog niet veel, volgens Ashley Lampard, journalist bij online platform Southeast Asia Globe. Lampard schrijft in februari over de situatie in Hanoi. Over hoe het verbod drie jaar eerder werd gezien als het einde van een industrie, die doorspekt is van dierenmishandeling en als een stap in de richting van het terugdringen van ziekten die met de handel samenhangen, zoals hondsdolheid en cholera. Maar ook hoe hij van deze grootse verandering in het begin van 2021 niets merkt in het centrum van Hanoi.

“Voorlopig lijkt het erop dat de maatregelen om de handel te bestrijden of te verbieden niet doeltreffend zijn geweest: hondenvleesrestaurants zijn open en als ze gesloten zijn, is dat omdat er tijdens de pandemie te weinig handel was. Bovendien hebben sommige hondenvleesrestaurants, nu de pandemie is uitgebroken, zelfs een plaats verworven in voedselbezorgingsapps zoals GrabFood.”

Katherine Polak, dierenarts en hoofd van de zwerfdierenzorg bij FOUR PAWS:

“Toen die aankondiging in 2018 werd gedaan, was er zoveel opwinding. Internationaal gezien, maar ook binnen de Vietnamese gemeenschap. Maar helaas is de realiteit, dat we geen actie hebben zien ondernemen.”

Hoewel in 2018 in Hanoi niet de maatregelen zijn genomen om het doel in 2021 te bereiken, hopen dierenorganisaties dat een groeiend bewustzijn onder de bevolking rond de wrede industrie ertoe zal leiden dat er vanuit de overheid meer actie komt om deze barbaarse handel te verbieden.

Bronnen:

Geen hondenvlees meer voor meeste Zuid-Koreanen

Zuid-Korea overweegt verbod op hondenvlees

©AnimalsToday.nl