De douane in Vietnam heeft afgelopen week zeven ton aan olifantenivoor in beslag genomen dat vanuit Afrika het land was binnengesmokkeld. Deze enorme vangst is een van de grootste illegale transporten van ivoor dat de laatste jaren is tegengehouden in het Hai Phong havengebied van Vietnam.

Olifantenivoor
Vietnam onderschept zeven ton gesmokkeld olifantenivoor uit Afrika | Foto: publiek domein

De douane van Hai Phong en de politie van de stad werkten samen aan deze inbeslagname.  Dat meldt de Vietnamese regering. Een lading containers bleek verdacht. De vracht vol met olifantenivoor vertrok vanuit Angola naar Singapore, waarna het door werd vervoerd naar Vietnam. De gegevens van de ontvanger waren onjuist ingevuld en dus besloten de autoriteiten de lading te inspecteren.

Slagtanden van olifanten

Een van de zes twijfelachtige containers, die volgens het label pinda’s bevatten, bleek gevuld met meer dan zeven ton aan slagtanden van olifanten. Er is een onderzoek ingesteld naar de daders van deze mislukte smokkelpoging. Vorige maand werd een man in Vietnam veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf voor het smokkelen van bijna 10 ton aan bedreigde dierenonderdelen uit Afrika. Bij die inbeslagname werden onder meer slagtanden van olifanten, schubben van schubdieren en botten van leeuwen gevonden.

#GNvdD: Levenslang cel voor ivoorsmokkelaar in Uganda

Centrum voor illegale handel

De handel in ivoor is illegaal in Vietnam sinds 1992. De Vietnamese autoriteiten doen steeds meer hun best om de handel in wilde dieren aan banden te leggen. Daarnaast is het land een centrum geworden van de illegale handel in wilde dieren in Zuidoost-Azië. Desondanks is de smokkel van producten van in het wild levende dieren nog steeds een groot probleem, waardoor het land een belangrijke markt voor ivoorproducten blijft. Ivoor wordt namelijk beschouwd als “waardevol” omdat veel mensen denken dat ivoor een zogenaamde medicinale werking heeft. Naast ivoor worden er ook veel andere dierproducten Vietnam binnengesmokkeld zoals neushoornhoorns, tijgerhuiden of de schubben van schubdieren.

Olifantenivoor

Ivoor is een hard, witgekleurd materiaal dat onder andere wordt verkregen uit de slagtanden van olifanten. De vraag naar olifantenivoor heeft geleid tot een wereldwijde zwarte markt. Stropers doden jaarlijks duizenden olifanten om in de vraag naar ivoorproducten te voldoen. Deze ivoorhandel heeft vervolgens geleid tot een drastische daling van het aantal olifanten. Zo zijn de olifantenpopulaties in Afrika naar schatting afgenomen van 1,3 miljoen rond 1970 tot 415.000 in 2021. In 1989 werd de internationale handel in ivoor echter verboden door de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, beter bekend als CITES. Ondanks het verbod gaat het illegaal stropen en smokkelen van ivoor door, voornamelijk in Afrika en Azië. Ivoor wordt vaak gesmokkeld naar landen als Vietnam, China en Thailand, waar het wordt gebruikt om luxe goederen zoals juwelen en beeldhouwwerk te maken.

CITES-conferentie 2022: Betere bescherming van nijlpaarden, olifanten en haaien

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Daan de Boer