Begin juni zijn in Oeganda vier stropers gearresteerd naar aanleiding van de dood van een bekende zilverruggorilla die aan het hoofd stond van een familiegroep apen die vaak door toeristen wordt bezocht. Voor het doden van een bedreigde diersoort riskeren de verdachten een levenslange gevangenisstraf of miljoenen euro’s boete.
Zilverrug Rafiki werd vanaf 1 juni vermist. De volgende dag ging de Uganda Wildlife Authority (UWA), een semi-overheidsorganisatie die gericht is op de bescherming van wilde dieren in Oeganda, naar hem op zoek. Toen zijn levenloze lichaam in het Bwindi Impenetrable National Park werd gevonden, bleek al snel dat Rafiki was overleden aan de gevolgen van steken met een scherp object, dat zijn organen doorboorde.
De 25-jarige rafiki stond aan het hoofd van een befaamde groep berggorilla's in Oeganda.https://t.co/ACkyoT1QcD
— National Geographic (@NatGeoNL) June 17, 2020
Rangers van de UWA spoorden een verdachte op die in het bezit was van bushmeat, speren en verschillende typen strikken. De man was samen met drie anderen op klein wild aan het jagen in het Bwindi Impenetrable National Park, toen ze oog in oog zouden zijn komen te staan met de groep mensapen. Hij zou uit zelfverdediging hebben gehandeld toen Rafiki op de stropers af kwam. Het viertal is opgepakt en wacht hun proces af. Volgens de BBC riskeren ze voor het doden van een bedreigde diersoort een levenslange gevangenisstraf of een boete van minimaal 4,7 miljoen euro.
We have arrested four people over the death of Rafiki, the Silverback of Nkuringo Gorilla group in Bwindi Impenetrable National Park. They will be prosecuted in the courts of law. See statement below; pic.twitter.com/Hf17vfsmL3
— Uganda Wildlife Authority (@ugwildlife) June 12, 2020
Verlies van een boegbeeld
De Uganda Wildlife Authority, noemt het overlijden van Rafiki “een zware klap” voor de toch al ernstig bedreigde diersoort. Naar schatting leven er nog maar zo’n 1.000 berggorilla’s in het wild. De 25-jarige Rafiki was een imposant boegbeeld voor de soort en stond al ruim 12 jaar als leider aan het hoofd van de zogenaamde Nkuringo groep, die naast hemzelf bestond uit drie andere mannetjes, acht vrouwtjes en vijf jongen.
De groep bijzondere apen was gewend geraakt aan de aanwezigheid van mensen en groepjes toeristen werden met regelmaat voor aanzienlijke bedragen het bos mee in genomen om de groep te bewonderen. De UWA vreest dat ze zich, na de gewelddadige dood van Rafiki zullen afkeren van de mens. Dat zou slecht nieuws zijn voor de lokale economie en de bescherming van de soort, die grotendeels afhankelijk is van ecotoerisme.
De dood van Rafiki lijkt op basis van de getuigenissen van de stropers geen voorbedacht plan te zijn geweest, maar is desondanks weer een trieste mijlpaal in de strijd tegen het uitsterven van diersoorten.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Merel Roks