Mijn blog van gisteren ging over misstanden op de paardenmarkt in Elst. Op het filmpje van een verwaarloosde ezel kwam een storm van reacties. En terecht. Het is onbegrijpelijk dat de NVWA en de dierenartsen bij de ingang dit dier hebben toegelaten op de markt. De dierenpolitie bellen was de juiste stap geweest.

 

Tot mijn verbazing zijn er ook nog veel mensen, die na wat googelen bedacht hebben dat deze ezelsoort, de Poitou ezel, er zo uit hoort te zien. Nee dus! Deze ezels hebben een lange vacht en daar hoort extra verzorging bij. Zo ziet een geborstelde Poitou er uit:

verwaarloosde ezel
Poitou ezel | Foto: publiek domein

En zo mooi kan de vacht van een Poitou zijn, maar dat vergt veel zorg, aandacht en liefde:

Eenjarige Poitou | Foto: Sudorculus/Wikipedia

Lees hieronder de reactie die ik kreeg van de voorzitter van de stichting De Ezelsociëteit in Zeist, Vera van Koten:

Dag Karen,

Wat je ziet, de ezel, het is een Poitou, hij heeft een totaal vervilte vacht, wat erg naar is en in feite ernstige mishandeling. Sowieso een slechte zaak dat mensen hun ezels die zij niet meer willen hebben, aan de handel overlaten. Wat in de meeste gevallen een afschuwelijk transport voor de slacht naar een buitenland betreft. Want er worden nauwelijks paarden en ezels in Nederland geslacht. Te duur. Het meeste gaat naar België, naar een slachterij in Kortrijk……

De Poitou ezel die je ziet, het lijkt mij een oudere ezel, sowieso een ezel die ik te mager vermoed onder zijn dikke, vervilte vacht. En moe, hij/zij laat de oren hangen. grote ezels zijn momenteel niet meer in de mode. Men is nu, buiten het fokken van mini ezels, bezig met het fokken van micro ezels.  Kinderboerderijen en zorgboerderijen doen hun ezels, die bijv. niet meer drachtig raken, ouder worden, hoefproblemen krijgen enz. “ze ruimen ze op”.

Inmiddels hebben we hier bij De Ezel sociëteit al een wachtlijst voor ons ezelbejaarden huis, want we willen altijd wat ruimte overhouden voor ezels in nood die we meteen op moeten halen. Er wonen momenteel 21 bejaarde ezels in Zeist en 10 in Bunnik, o.a. muildieren die niemand wil hebben, onze dependance. Er staan 4 bejaarde ezels op de wachtlijst. En circa 260 ezels wonen op pleegadressen.

Mijn hart bloedt als ik de Poitou op de film zie staan. Ik kwam voor het eerst op een grote jaarlijkse, kermis/paardenmarkt in 1990. Samen met Harry Dekkers en hoefsmid Hans Signer. Dat was een grote, met 1100 dieren, in Hedel.

We kwamen thuis met 1 oude, kreupele merrie, duidelijk een werkezel geweest en een hengstveulen. Allebei graatmager. Gekocht voor de toenmalige slachtprijs van 125 gulden, aan het einde van de markt. De oude merrie is nog 2 jaar gelukkig bij ons geweest en het veulen, Willem noemden we hem, leeft nog steeds op een fijn pleegadres.

Ik was er 1 week ziek van Karen, al die paarden en pony’s, oud, ziek, of gewond. Heel veel ezels toen nog, die haalden ze uit verre buitenlanden en als zij niet verkocht werden gingen ze weer terug op pad. Er is wel het een en ander verbetert in de loop der jaren. De handel blijft echter bestaan.

Ik sluit af met een opwekkend verhaal Karen. Hier woont ook ruin Felix, onze ondeugende ezel. Felix stond als zeer triest hengstveulen op de paardenmarkt in Zuid Laren, 17 jaar geleden. Een bewoner uit de omgeving kocht in een emotie aan het einde van de marktdag het ezeltje en nam het mee naar huis, in de tuin van zijn doorzonwoning! Hij belde ons met de vraag of we Felix, zoals de koper hem noemde, op wilde halen. Ja natuurlijk en hij gaf er nog een fijne donatie bij. Felix had dus zeldzaam veel geluk met deze bewoner. Het is in de loop van de jaren vaker gebeurt dat mensen zielige ezels op de markt kochten, soms op ons verzoek, omdat wij officieel nooit ezels kopen. De meeste dieren op markten hebben dat geluk niet. Ik vind persoonlijk dat, door de steeds grotere overbevolking van de mens op de planeet aarde, de natuur met zijn flora en fauna, steeds meer in de verdrukking komt.

Gelukkig houden steeds meer instanties en lieve mensen de dierhandel daadwerkelijk in de gaten. En proberen ook met daden wat voor dieren te doen, ook wettelijk. Nu is het verplicht op de veemarkten water te serveren aan de dieren en hooi/stro. Er is er controle door de NVWA. Maar ja, handelen mag. Wat niet aan particulieren wordt verkocht op de marktdag, wordt gekocht door voor de slacht. In de namiddag wordt alles opgeladen in vrachtwagens voor de slachterij.

We moeten ook gewoon doorgaan met hulp voor dieren in het algemeen Karen.

Hartelijke ezelgroet,

Vera van Koten – Stichting De Ezelsociëteit

Stichting De Ezelsociëteit in Zeist komt op voor ezels in nood: zieke, verwaarloosde, mishandelde en bejaarde ezels wordt onderdak geboden in de opvang in Zeist, Bunnik of in pleegadressen elders in Nederland. Klik hier voor meer informatie.

Foto: Stichting De Ezelsociëteit

©AnimalsToday.nl Karen Soeters