Mogelijk is een hele generatie zeevogels langs een deel van de Britse kust uitgeroeid. Hiervoor waarschuwen faunadeskundigen nadat afgelopen april honderden dode vogels werden gevonden.
In Devon en Cornwall spoelden in twee weken tijd meer dan 700 zeekoeten, alken en papegaaiduikers aan, bedekt met een plakkerige laag. Dit doorzichtige goedje is waarschijnlijk polyisobuteen (PIB). Faunabeheerders in de twee provincies schatten dat een enkel milieuvervuilingsincident verantwoordelijk is voor de duizenden gedode en gewonde vogels.
PIB is een toevoeging aan olie, vaak gebruikt ter verbetering van de prestaties van smeerolie. Het wordt beschouwd als een gevaarlijke stof voor het zeeleven. Toch is het legaal om dit polymeer in bepaalde hoeveelheden direct in zee te lozen.
The Cornwall Wildlife Trust heeft de International Maritime Organization opnieuw opgeroepen PIB-lozingen te verbieden. Om verder dood en verderf langs de kust van Zuidwest-Engeland te voorkomen is volgens de beschermingsorganisatie dringend actie nodig.
‘Het was heel triest voor iedereen die deze prachtige vogels in zulke schrikbarende aantallen dood zag aanspoelen,’ aldus Abby Crosby van The Cornwall Wildlife Trust.
De Maritime and Coastguard Agency (MCA) heeft de vervuiler nog niet gevonden, hoewel het ernaar uitziet dat meer dan 300 dode vogels in januari en februari langs zo’n 322 kilometer kustlijn het slachtoffer waren van dezelfde bron.
Bron: Independent ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde