De Zwitserse NGO Green Cross en het in New York gevestigde Blacksmith Institute hebben gisteren hun jaarlijks rapport gepresenteerd. Uit hun onderzoek blijkt dat wereldwijd de gezondheid van zo’n 200 miljoen mensen iedere dag bedreigd wordt door verschillende vormen van vervuiling waarvan de mens zelf de oorzaak is.

Citarum
Zwaar vervulde rivier de Citarum, Indonesië

Schadelijke stoffen hebben een even grote invloed op onze gezondheid als aids, tuberculose en malaria. In de publicatie staat:

“Eén op de vijf kankers in de wereld ontstaat door toxische vervuiling.”

Kinderen

In ontwikkelingslanden is de situatie nog slechter. Een vierde van alle doodsoorzaken en meer dan 80% van alle ziektes zijn terug te voeren op schadelijke invloeden uit het milieu. Vooral kinderen zijn slachtoffer en lopen zelfs voor de geboorte al lichamelijke schade op.

Top tien

Er is een lijst opgesteld van de tien meest vervuilde plekken ter wereld. Die zijn te vinden in acht verschillende landen met dubbele vermeldingen voor Rusland en Indonesië. De lijst wordt verder aangevuld met Argentinië, Bangladesh, Oekraïne, Ghana, Nigeria en Zambia.

Rusland

De steden Dzerzjinsk en Norilsk zorgen voor de dubbele vermelding van Rusland. Dzerzjinsk ligt 400 kilometer ten oosten van Moskou en vormt een centrum van chemische industrie. Er ligt zo’n 300.000 ton chemisch afval opgeslagen op een onveilige manier. De levensverwachting van de ongeveer 250.000 inwoners van de stad ligt tien jaar onder het Russische gemiddelde.

Norilsk, een Siberisch industriestad is ernstig vervuild door zware metalen, dusdanig dat de sneeuw er zwart ziet.

Norilsk
Sattelietbeelden van vervuiling (paars en rose) door zware metalen in omgeving Norilsk | Foto: Wikimedia Commons

Indonesië

Meer dan een half miljoen mensen direct en vijf miljoen indirect worden in de buurt van Jakarta dagelijks blootgesteld aan chemische stoffen als lood, cadmium, chroom en pesticiden die in de rivier de Citarum terecht zijn gekomen.

In de Indonesische provincie Kalimantan, op het eiland Borneo, worden zeker 225.000 mensen blootgesteld aan kwik afkomstig uit de goudmijnindustrie.

Ook het Oekraïense Tsjernobyl  staat nog steeds op de lijst van meest vervuilde plekken ter wereld.

Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl