In het zuidoosten van Schotland is vorige week een dode bultrug aangespoeld. Het dier werd eerder zwemmend in de Firth of Forth gezien, maar helaas is een touw dat om zijn lijf gewikkeld zat de walvis uiteindelijk fataal geworden.

Een in Schotland aangespoelde bultrug is overleden doordat het dier verstrikt was in touw | ©Scottish Marine Animal Strandings Scheme

Een bultrug die onlangs werd waargenomen in het estuarium Firth of Forth, is helaas dood aangespoeld bij Tyninghame in East Lothian, ten oosten van Edinburgh. Toen men het dier vond was direct te zien dat er een touw om het lijf was gewikkeld, maar of dit ook de doodsoorzaak was moest worden onderzocht. Op het dier is een necropsie uitgevoerd op het strand van Skateraw, Dunbar.

Uit dit onderzoek blijkt dat de bultrug helaas lange tijd verstrikt is geweest in het touw. Op basis van de littekens op de huid en het onderliggende weefsel concludeert men dan het touw weken, zo niet maanden, om het lijf van de onfortuinlijke walvis gewikkeld heeft gezeten. Het touw heeft diep in de blubberlaag gesneden, vooral rond de borstvin. Hier was een ernstige chronische infectie ontstaan. De bultrug verkeerde in slechte gezondheid, was dun en had veel last van parasieten: met name haakwormen in de darmen.

Hieruit blijkt wat een meedogenloze impact een verstrikking heeft op grote baleinwalvissen. Toen het dier in het touw verstrikt is geraakt, heeft het veel energie verbruikt door het touw en mogelijk datgene wat eraan heeft vastgezeten, mee te slepen. Het touw zat strak over de rug van het dier, achter het hoofd, waardoor de walvis waarschijnlijk ook moeite heeft gehad met eten. Hierdoor ging zijn conditie achteruit, wat hem vatbaarder maakte voor infecties en parasieten. Dit maakte dat zijn gezondheid alleen maar verder verslechterde.

Uiteindelijk is het dier verdronken, door uitputting of omdat het verder verstrikt raakte.

Toen de bultrug eerder zwemmend werd gezien, was te zien dat het een touw meesleepte. Helaas was het niet mogelijk om dichtbij genoeg te komen om een poging te wagen het dier hiervan te bevrijden.

Volgens organisatie Scottish Marine Animal Strandings Scheme, dat de necropsie uitvoerde, is verstrengeling een van de grootste welzijnsproblemen zijn waar zeedieren mee te maken hebben. Het beperkt de bewegingsvrijheid van de dieren ernstig, waardoor ze problemen krijgen met eten en voortplanten. Netten en touwen kunnen ernstige weefselschade veroorzaken en moeten zeer pijnlijk zijn. De kans op overlijden is erg groot. Dit is niet alleen uitermate triest voor het dier, maar ook zorgwekkend voor de populatie.

Bron:

@Animals Today Angelique Lagarde