Verplichte hondenregistratie blijkt niet waterdicht. Via deze registratie zouden de hondenbaasjes eenvoudig worden teruggevonden, zo was de bedoeling. De overheid hoopte met deze maatregel de illegale handel en het mishandelen of verwaarlozen van honden tegen te gaan, maar in de praktijk is het registratiesysteem niet fraudebestendig, zo blijkt uit een reportage van PiepVandaag.nl in samenwerking met RTV Noord-Holland Nieuws.

Chippen - verplichte hondenregistratie
Chippen

Sinds 1 april moeten alle nieuwe honden in Nederland verplicht worden gechipt. Pups moeten binnen zeven weken worden geregistreerd en buitenlandse honden mogen alleen met een chip ons land in.

Volgens Patricia Mulder van het Kerbert Dierentehuis in IJmuiden krijgt de eigenaar, na het chippen van de hond, de inloggegevens voor de databank vaak gewoon mee. Zo kan hij de hond zelf registeren en indien nodig zijn persoonlijk gegevens aanpassen. Handig, maar zo wordt ook fraude in de hand gewerkt.

Goedwillende baasjes zullen blij zijn via dit systeem hun weggelopen hond terug te vinden, maar mensen met minder goede bedoelingen worden er niet mee opgespoord. En voor hen is deze registratie nu juist verplicht gesteld. Dankzij de verkregen toegangscode kunnen zij eenvoudig hun persoonlijk gegevens uit de databank verwijderen, voordat ze de hond dumpen. Zo kan de eigenaar van het dier niet meer worden getraceerd.

Overigens is het systeem, volgens Mulder, bij de dierenasiels wel in goede handen, aangezien de toegang tot de databank niet aan de nieuwe eigenaar worden verstrekt. Het aanpassen van de persoonlijke gegevens kan alleen via het desbetreffende asiel. Helemaal waterdicht is het registratiesysteem dan nog steeds niet, want in IJmuiden werd al de eerste hond binnengebracht waarbij de chip met een mes uit de nek was gesneden.

Reportage

Verplichte hondenregistratie niet waterdicht from PiepVandaag on Vimeo.

©PiepVandaag.nl