Rijke trofeejagers betalen grof geld om Noorse rendieren in het vizier te krijgen. Dankzij een Schotse organisatie die jachttrips regelt, kunnen Britten een rendierkop aan de muur hangen van een dier dat ze zelf geschoten hebben. In Groot-Brittannië is hierover, zo kort voor de kerst, ophef ontstaan.
De rendieren waarop Britse jagers jacht maken leven in twee van de grootste nationale parken van Noorwegen. Ze behoren tot de laatste populatie wilde rendieren in Europa. Er zijn naar schatting zo´n 200.000 wilde rendieren in Noorwegen, en het is legaal om op ze te jagen.
Firma Hendry, Ramsay and Waters in het Schotse Newburgh beschrijft zichzelf als ´Schotlands meest vooraanstaande sportagentschap´ en organiseert jachtreizen in verschillende landen. In Noorwegen kunnen gegadigden in de maanden augustus en september op Rudolf jagen. Aangezien jagers graag pronken met de dieren die ze hebben geschoten, zijn op de website veel foto´s te vinden waarop dieren, zo prachtig en uniek tijdens hun leven, als treurig karkas worden getoond.
Rendieren omleggen
Jagen op rendieren wordt georganiseerd in de nationale parken Breheimen en Jotunheimen en de organisator zegt hierover:
“Het nationaal park Jotunheimen is de afgelopen acht jaar gesloten geweest voor alle jachtactiviteiten, dus dit ongerepte gebied is een bezoek zeker waard.”
De doelgroep van de trofeejachtwebsite kan dit park echter niet waarderen zonder een paar wilde dieren om te leggen. Ook in de kerstperiode adverteert Hendry, Ramsay and Waters met de trofeejacht op rendieren. Nick Weston the League Against Cruel Sports geeft hierover aan:
“Het is niet bepaald de kerstgedachte om Rudolf af te schieten, of wel? Geen enkel moment van het jaar is het gerechtvaardigd om voor de lol op dieren te schieten. (…) Wanneer leren we nu eens dat dieren geen gebruiksvoorwerpen zijn en laten we ze het leven behouden in plaats van ze zonder reden te doden?”
Ook elanden, auerhoenen, herten en veelvraten zijn de klos tijdens de jachtreizen. Zelfs ernstig bedreigde beren en wolven worden geschoten en soms een lynx. Hendry, Ramsay and Waters gaan met hun klanten in verschillende landen op jacht, ook in thuisbasis Schotland. Het doden van een edelhert beschrijven ze als een ‘magische ervaring’. Voor de onfortuinlijke dieren die het slachtoffer zijn van deze bloeddorstige hobby, is het een stuk minder betoverend om op zo’n zinloze manier aan hun einde te komen.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde