In een nieuwe video laat Greenpeace zien wat de gevolgen zijn van vleesproductie op de regenwouden. In Brazilië is dit jaar volgens natuurbeschermers al een gebied ter grootte van het Verenigd Koninkrijk in rook opgegaan. Deze branden worden vaak aangestoken door boeren, om zo de natuur te veranderen in landbouwgrond. Dit alles ten behoeve van het vlees en zuivel op onze bordjes. Greenpeace wil mensen bewust maken van wat het eetgedrag van de consument heeft op het regenwoud.

Vernietiging van bossen voor vleesproductie
Afbeelding van Ria Sopala via Pixabay

In de video met de naam ‘Er is een monster in mijn keuken’ gaat een jongetje middenin de nacht naar beneden en in de keuken doet hij zich tegoed aan een stuk vlees. Totdat er een monster achter hem verschijnt: Jag-wah, de jaguar. Jag-wah laat de jongen zien hoe mensen zijn leefgebied overnemen om vlees te produceren. De stem in het filmpje is van niemand minder dan de Braziliaanse acteur Wagner Moura, die Pablo Escobar speelde in de Netflix-serie Narcos.

Vernietiging van bossen voor vleesproductie ter grootte van Verenigd Konikrijk

Het uitbrengen van de video valt samen met een nieuwe analyse van Greenpeace, met de laatste gegevens over de branden in Brazilië. Het ‘Brazil’s National Institute for Space Research’ suggereert dat dit jaar in Brazilië een gebied ter grootte van het Verenigd Koninkrijk platgebrand is; maar liefst 226.485 vierkante kilometer is in rook opgegaan. Het Amazone-gebied heeft het slechtste seizoen in tien jaar tijd gehad voor wat branden betreft, ondanks het zogenaamde “verbod op branden” uitgeroepen door de Braziliaanse president Jair Bolsonaro in juli.

Jaguars in gevaar

Volgens Greenpeace is het produceren van vlees de grootste oorzaak van de wereldwijde ontbossing. Bossen worden platgebrand om landbouwgrond van te maken, waar het vee kan grazen of waar gewassen, zoals soja, worden verbouwd die dienen als veevoer. De vernietiging is desastreus voor inheemse groepen en de wilde dieren. Door de branden in het Pantanal-gebied zijn minimaal 600 jaguars in gevaar op een populatie van slechts 2.000 in de regio.

Minder vlees en zuivel

Volgens Anna Jones van Greenpeace in het Verenigd Koninkrijk is de boodschap van de video heel duidelijk:

“Deze video laat op krachtige wijze zien waarom onze toekomst afhangt van het minder eten van vlees en zuivel. Wetenschappers vertellen ons dat in minder dan 20 jaar het Amazonegebied kan instorten. Dit wordt aangedreven door de grootschalige vleesindustrie. We moeten nú in actie komen. Deze bossen zijn ongelooflijk belangrijk: voor de inheemse mensen voor wie het hun thuis is, voor de unieke wilde dieren die er leven én voor de gezondheid van onze planeet. Om de bossen te beschermen is het tijd om vlees uit de intensieve veehouderij de rug toe te keren. Supermarkten en fast food-bedrijven die enorme hoeveelheden vlees verkopen moeten in hun impact tegemoet komen en vóór 2025 de helft van hun vleesaanbod veranderen in plantaardige opties.”

In actie voordat het te laat is

Ook Sir Paul McCartney ondersteunt de video en roept supermarkten en restaurants op om de focus op vlees los te laten.

“De regenwouden zijn werkelijk onvervangbaar. Ze zijn het thuis van inheemse volken, prachtige wilde dieren en ze zijn cruciaal in ons gevecht tegen de klimaatcrisis. Maar zoals de Greenpeace-animatie goed laat zien, deze bossen worden ontruimd in een schokkend tempo om zo meer vlees en zuivel te kunnen produceren. Daarom is het belangrijk dat we minder vlees gaan eten. Supermarkten en restaurants moeten de switch maken naar minder vernietigende, plantaardige alternatieven. Onze toekomst hangt er van af.”

Ook de Braziliaanse acteur Wagner Moura, die de stem is in de video van Greenpeace, is begaan met het regenwoud. Volgens hem realiseren veel mensen zich niet dat veel van de vlees- en zuivelproducten die ze thuis in hun koelkast hebben staan wellicht verantwoordelijk zijn voor de branden en de ontbossing in de Amazone.

“Enorme vleesbedrijven blijven bossen kappen in een verbijsterend tempo, dit alles om voor het vlees in onze keuken te zorgen. We moeten in actie komen voordat het te laat is.”

Bron:

Independent

©AnimalsToday.nl Roy Geers