Volgens een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds zal rond 2030 in elf gebieden wereldwijd ongeveer 80% van de bossen verdwenen zijn. Van de elf bedreigde gebieden liggen er tien in de tropen. Alleen al tussen 2010 en 2030 betreft dit 170 miljoen hectare bos. Vooral de bossen in het Amazone-gebied, Gran Chaco, Borneo, Cerrado, Choco-Darien, het Kongo-Bekken, Oost-Afrika, het oosten van Australië, de Mekong, Nieuw-Guinea en Sumatra moeten het ontgelden.
Deze natuurgebieden behoren tot de soortenrijkste op aarde. Hier leven onder andere bedreigde dieren als de tijger en de orang-oetan.
Rod Taylor, directeur van het WWF:
“Stel je een gebied voor met bos ter grootte van Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal samen, dat binnen twintig jaar volledig vernietigd wordt. Wij zijn hard op zoek naar een oplossing voor het behoud van de natuur, maar zoeken ook naar een oplossing voor al die culturen die afhankelijk zijn van het bos.”
Rond 2050 zal zelfs 230 miljoen hectare bos vernietigd zijn als niet direct actie wordt ondernomen, aldus een tweede rapport van het WWF. Om verdere klimaatveranderingen tegen te gaan zal rond 2020 het kappen van bos tot nul moeten worden gereduceerd. Dat wordt nog een lastige opdracht. De bossen worden vooral bedreigd door landbouw, veeteelt, palmolie- en sojaplantages, maar ook kleine boeren vernietigen grote stukken bos.
Het rapport van het WWF moet een leidraad worden voor ‘The Tropical Landscapes Summit’ een internationale top in Jakarta, Indonesië, bestaande uit leiders uit de politiek en het bedrijfsleven. Marco Lambertini, internationaal directeur-generaal van het WWF:
“De top is een uitgelezen kans voor Indonesië om tot een groene economie uit te groeien, met een gezonde leefomgeving voor iedereen.”
Ondanks het feit dat de ontbossing de laatste tijd iets minder hard gaat dan normaal, blijft het een groot probleem voor de Indonesische autoriteiten. Dankzij de papierindustrie en de verbouw van soja, heeft Sumatra al meer dan de helft van zijn bosgebied verloren en de overgebleven bossen zijn sterk verspreid. Volgens het WWF verdwijnt hier de komende 15 jaar nog eens 5 miljoen hectare. Ook in Borneo, Maleisië en Brunei, is rond 2020 driekwart van het oorspronkelijke bosgebied verdwenen. Tussen 2010 en 2030 verdwijnt nog eens 7 miljoen hectare bos in Nieuw-Guinea.
Taylor:
“De Indonesische regering kan het land nu nog ontwikkelen van een economie van kortetermijnwinsten naar een groenere economie, maar dan zal zij wel iets aan de ontbossing moeten doen.”
Bron ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
We weten het eigenlijk al heel goed dat we verkeerd bezig zijn en hoe we het wél zouden moeten doen. Alleen willen we het niet weten en kiezen we er nog steeds voor om door te gaan met het destructieve gedrag. Hopelijk zal de mens tijdig wijzer worden en tot inzicht komen om zijn gedrag daadwerkelijk te veranderen.
Blijkbaar stapt de mens heel gemakkelijk over van zuurstof naar CO2 en denken wij dat we op deze manier kunnen blijven leven, ben benieuwd.