Meer dan 1500 wilde dieren worden maandelijks online verhandeld, maakte non-profit organisatie Traffic afgelopen week bekend.

wilde dieren
Enorme verkoop van wilde dieren op Facebook | Foto: Wildlife Friends Foundation Thailand

Wilde dieren mogen niet als huisdier gehouden worden, want zoals de naam al duidelijk maakt, horen zij thuis in het wild. Helaas willen veel mensen nou juist datgeen wat zij niet kunnen krijgen, en daarbij hoort uiteraard een spectaculaire exotische vogel of een wilde kat als huisdier. Handelaren en stropers zien hun kans schoon, want mensen hebben er goud voor over. Non-profit organisatie Traffic deed onderzoek naar hoezeer er gehandeld wordt in wilde dieren, en de uitslag is op zijn zachts gezegd schokkend: maandelijks worden er meer dan 1500 wilde dieren gekocht via Facebook. Meer dan tweehonderd soorten werden aangeboden in bijna 800 verschillende besloten Facebook-groepen.

Maethinee Phassaraudomsuk, data en onderzoek medewerker voor Traffic vertelt hierover:

“De dieren worden levend, dood of in stukken gesmokkeld naar andere landen. Ze worden verkocht als huisdier, aan luxe restaurants als delicatesse of aan verzamelaars.”

Plompe lori
De plompe lori is om zijn onschuldige uiterlijk het meest gewilde dier. Plompe lori’s zijn nachtdieren die leven in de regenwouden van Zuidoost-Azië. Na de roof uit het wild knippen stropers de tandjes van de lori af, want een lori-beet is giftig. Hierna zijn ze klaar om verkocht te worden op de exotische huisdierenmarkt. De populariteit van het schattige beestje zorgt ervoor dat er momenteel meer lori’s uit het wild worden geroofd, dan dat er geboren worden. Hierdoor worden plompe lori’s steeds zeldzamer, stellen jagers vast.

Ook de Afrikaanse sporenschildpad is erg gewild als huisdier. Dit is de grootste landschildpad; hij kan wel 83 centimeter groot worden. Hierdoor heeft de sporenschildpad een groot leefgebied nodig, wat hij bij mensen vaak niet krijgt. Hierna wordt de roodoorbuulbuul het meest aangeboden online. Deze Aziatische vogel wordt vooral gebruikt om mee te doen aan zangwedstrijden. Ook groene leguanen, phytons en civetkatten werden veel aangeboden online.

Facebook is de ideale manier voor handelaren om hun exotische dieren aan te bieden. En dit is niet zonder risico voor de wilde dieren. Phassaraudomsuk vertelde de schokkende feiten:

“De Aziatische zwarte beer wordt als luxe delicatesse gezien in Laos. Met het tempo dat de beer wordt gestroopt moeten we oppassen dat de soort nog kan blijven bestaan. Maar met de Caudiverbera neushoornvogel gaat het nog veel slechter. In korte tijd is hij bijna uitgestorven. De snavel van de neushoornvogel bestaat uit rood-ivoor; een nog duurder en gewilder ivoor dan dat van olifanten. Veel stropers hebben hun pijlen dus op het beestje gericht.”

anti-stroperij aanpak
Foto: jeromestarkey Flickr via Compfight cc

Olifantenivoor
Maar ook olifantenivoor blijft een populair product waar mensen naar opzoek zijn. Hoewel olifantenivoor niet meer verkocht mag worden sinds het wereldwijde verbod in 2015,  vonden onderzoekers van Traffic online wel meer dan 2550 aanbieders van ivoor op Facebook. Phassaraudomsuk:

“Ivoor wordt verwerkt in sieraden zoals amuletten, in godsdienstige beeldjes, maar ook rauw ivoor wordt nog steeds aangeboden op de online-markt.”

Google en Facebook hebben gezegd zoveel mogelijk  tegen de online-handel in wilde dieren te willen doen. Zo wil Facebook een plan in werking zetten dat de handel zeker met 80 procent zal verminderen.

Handel in wilde dieren is ontzettend schadelijk voor de betreffende dieren. Bovendien raakt het ecosysteem hierdoor in de war. Als je zelf wilde dieren op Facebook te koop ziet staan, licht dan onmiddellijk de autoriteiten in.  

Bronnen: Nation Multimedia, NRC ©Animalstoday.nl Varja Dijksterhuis