Wandelend over het Engelse platteland in witte kleden en zwaaiend met neppe vogelhoofden op stukken, het moet een heel bijzonder tafereel zijn, maar het is voor een serieuze zaak. Vrijwilligers, verkleed als ‘moeder’vogels spelen een cruciale rol in het voortbestaan van de Engelse kraanvogel.

kraanvogel
Verklede ‘moeder’vogels leren kraanvogels overleven | © Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Deze prachtige vogel was jarenlang nergens meer te vinden op het Engelse platteland. Zo’n 400 jaar geleden werd er namelijk zoveel op de kraanvogel gejaagd, dat de dieren compleet waren uitgestorven. Tot het jaar 1979, toen een broedend paar zich settelde in Oost-Engeland. Sindsdien doen verschillende organisaties, zoals Wildfowl & Wetland Trust, er alles aan om de populatie kraanvogels weer terug te krijgen naar zijn oorspronkelijke staat.

Verkleed als ‘moeder’
De vrijwilligers zijn ontzettend toegewijd en gedragen zich als echte ouders voor de jonge kraanvogels. Niet alleen wijzen ze spinnen en andere insecten aan met hun stok vermomd als vogelhoofd om de vogels te leren eten voor zichzelf te zoeken, ook lopen ze rond om ze voldoende beweging te geven en rennen ze zelfs rond bewegend met hun armen om de jonge vogels te leren vliegen.

Groeiende populatie
Deze aanpak blijkt ontzettend succesvol. De jonge kraanvogels worden uitgezet in Somerset Levels, maar ook in andere gebieden in Zuidwest-Engeland duiken steeds meer kraanvogels op. Inmiddels zijn er 160 kraanvogelparen, waarvan 48 broedende paren. Damon Bridge, projectmanager van RSPB kraanvogelproject, is ontzettend blij met deze vooruitgang:

“Om ze terug te zien keren naar hun voormalige woongebied na al deze tijd is een geweldig spektakel, waar vele mensen van zullen genieten.”

Kraanvogels worden door hun ouders van het territorium gejaagd, om de verspreiding van de diersoort te stimuleren. Kenners geloven daarom dat de vogels binnenkort te zien zullen zijn door heel het land.

Bron ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen