Tijdens de hondententoonstelling World Dog Show 2018 in de Amsterdamse RAI, bevrijdde de politie donderdag zes honden uit te warme auto’s. Sommige auto’s stonden in de parkeergarage, maar ook daar loopt de temperatuur snel op. Daarom sloegen agenten autoruiten in om de verhitte dieren te bevrijden.

World Dog Show
Tijdens de World Dog Show in Amsterdam zijn meer dan 33.000 honden aanwezig om gekeurd te worden | Foto: SheltieBoy/flickr

Drie hondeneigenaren hebben een boete gekregen van 750 euro, omdat ze hun hond in een hete auto hebben achtergelaten. Drie kregen een ernstige waarschuwing. Ook al is de hittegolf voorbij, het is nog steeds warm en temperaturen kunnen in auto’s snel oplopen tot boven de 40 graden.

Schandalig
Dat mensen hun hond achterlaten in de auto, vindt een woordvoerder van de hondenshow schandalig:

“Mensen kunnen niet zeggen: ik heb niets gezien, ik heb niets geweten. Ik kan er met mijn verstand niet bij. Als het uitgangspunt is dat je van honden houdt, hoe krijg je het dan toch voor elkaar je hond in de auto te laten?’’

De hondenshow duurde tot en met gisteren; de politie heeft alle dagen gecontroleerd op de aanwezigheid van achtergelaten honden in auto’s bij de evenementenlocatie.

Bij een hondenevenement van de Duitse Pinscher-Schnauzer-Klub 1895 e.V. (PSK) in juni overleed een Skyeterrier in de auto van zijn baasje. Een keurmeester liet zijn eigen honden achter in de auto, waarvan er een al overleden was toen de dieren gevonden werden. Zijn andere twee honden hebben het ternauwernood overleefd.

Protest tegen hondenshow
Dier en Recht organiseerde een protest bij de World Dog Show. Sarah Pesie van Dier & Recht vindt dat tentoonstellingen per definitie een stressvolle ervaring voor honden zijn en ongezonde fokpraktijken veroorzaken. Volgens de organisatie worden dieren op een hondenshow geforceerd tot onnatuurlijk gedrag voor het vermaak van mensen, net als bij het circus.

Hierin vindt de organisatie gehoor bij de gemeente Amsterdam, die geen vergunning meer wil verlenen voor dergelijke shows, omdat men het ‘onwenselijk vindt dat evenementen waar doorgefokte dieren worden tentoongesteld plaats hebben in de stad’.

Dierenarts Piet Hellemans is ook van mening dat hondenshows verboden moeten worden en zegt in De Telegraaf:

“Het gaat de baasjes hier niet om het welzijn van de hond of het ras, het gaat om hun ego, roem en financieel gewin.”

“Deze shows raken nergens de natuurlijke behoeftes van honden, zoals wandelen en spelen. Het is in geen enkel opzicht in het belang (fysiek en mentaal) van de honden. Daarnaast wordt er op uiterlijk geselecteerd, het welzijn van de honden is hier ondergeschikt aan. Met de prijswinnaars wordt gefokt, de keurmeesters zijn veelal fokkers. Dus hier wordt de volgende generatie zieke honden geselecteerd. Het zijn slagers die hun eigen vlees keuren!”

Voorstanders van en deelnemers aan hondenshows vinden de ophef zwaar overtrokken. Ze zijn van mening dat voor showhonden vaak nog beter wordt gezorgd dan voor de gemiddelde huishond.

Weerstand tegen World Dog Show China (petitie)
De World Dog Show is het grootste hondenevenement ter wereld, waarbij meer dan 33.000 honden aanwezig zijn uit 74 landen. Vooral het volgende evenement is omstreden: de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft China uitgenodigd de World Dog Show 2019 in Shanghai te houden.

Dit besluit kan op zware kritiek rekenen, vanwege de erbarmelijke omstandigheden waaronder honden worden gehouden en geslacht in de vleeshandel. Het bekendste hondenvleesfestival vindt jaarlijks plaats in Yulin, maar het hele jaar door worden honden (en katten) op vreselijke wijze gemarteld en gedood. De Chinese regering maakt geen einde aan deze wrede praktijken, daarom is het absurd om een hondenshow in dit land te organiseren.

In een online petitie wordt de FCI dan ook opgeroepen de uitnodiging in te trekken. De Kennel Club in Engeland heeft al aangegeven de World Dog Show niet bij te wonen als deze inderdaad volgend jaar in Shanghai plaatsvindt.

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde