Het Spaanse ministerie van Milieu, Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid heeft de vergunning van het proefdiercentrum Vivotecnia in Madrid ingetrokken nadat beelden van extreem dierenleed en verbale mishandeling naar buiten zijn gebracht door de dierenwelzijnsorganisatie Cruelty Free International (CFI). De activiteiten van het proefdiercentrum zijn in strijd met de lokale en Europese wetten van dierenwelzijn.
Marteling
Angstige honden die letterlijk in hun hokken worden geslingerd, trillende biggetjes, vastgeklemde konijnen, muizen bij wie onverdoofd bloed wordt afgenomen uit de ogen en vele andere soorten dieren die met of zonder verdoving onnodig extreme pijn lijden, worden tijdens deze fysieke wreedheid ook nog eens uitgemaakt voor rotte vis. Op de videobeelden van het undercoveronderzoek van Cruelty Free International zijn verschillende voorvallen van deze gruwelijke vormen van dierenmishandeling vastgelegd.
BREAKING: @guardian reports on an investigation released by Cruelty Free International revealing extreme suffering and cruelty endured by animals in a laboratory in the EU https://t.co/mAgl9oyEtB
— Cruelty Free International (@CrueltyFreeIntl) April 8, 2021
Richtlijnen overtreden
Het proefdiercentrum Vivotecnia voert toxiciteitstesten uit voor de biofarmaceutische, chemische, cosmetische, tabaks- en voedingsindustrie, maar houdt zich niet aan de lokale of Europese richtlijnen wat betreft de omgang met dieren. Volgens de Spaanse krant El País zou het centrum onder andere opdracht hebben gekregen van het ministerie van Wetenschap en Innovatie om experimentele vaccins tegen COVID-19 te testen op makaken. Op de videobeelden van het onderzoek is te zien hoe deze aapjes – angstig in grote paniek vastgeklemd – zowel fysiek als verbaal mishandeld worden. De directeur van het centrum stelt echter dat deze beelden niet de gebruikelijke gang van zaken van hun werkwijze vertegenwoordigen.
🔵 Cruelty Free International has made public its covert investigation into cruelty towards non-human animals used in experimentation in the Vivotecnia laboratories (Madrid). https://t.co/JNEnb8rArt
— UPF-Centre for Animal Ethics (@UPF_CAE) April 9, 2021
Verbale mishandeling
“Hier is het fluitje, dus de ballen moeten hier ergens zijn”, zegt een medewerker, terwijl hij een snorretje tekent op het lichaam van een doodsbange aap die vastgeklemd ligt. “Kijk eens, met één hand!”, zegt een andere medewerker trots, terwijl hij een gillend varkentje door de lucht laat zwaaien. “Is het niet makkelijker en goedkoper om gewoon zijn nek te breken?”, zegt iemand lachend tijdens het toedienen van een dodelijke injectie bij een konijntje. “Zoals Hitler, passagiers in de trein”, grapt een ander, terwijl hij een doos vol muizen draagt om te doden.
“Sterf, klootzak! Ik heb het gehad met die konijnen.”
“Ik schijt op die verdomde hond.”
“Klote aap.”
“Laat dat konijn lekker zijn ruggengraat breken; geeft niets.”
Aangiftes
De Spaanse partij voor de dieren PACMA heeft een strafrechtelijke klacht ingediend tegen het laboratorium Vivotecnia samen met verschillende dierenwelzijnsorganisaties; het RAinf Center, een opvang voor primaten; het Vegan Sanctuary, een opvang voor boerderijdieren; en Salvando Peludos, een dierenopvang in Madrid.
De Spaanse dierenwelzijnsorganisatie AnimaNaturalis heeft afzonderlijk aangifte gedaan van deze illegale activiteiten en eist de maximale wettelijk toegestane gevangenisstraf van 18 maanden en een opschorting van beroepsuitoefening voor 4 jaar.
Ayer dudé en si poner esto aquí por la extrema crueldad. No he podido dormir. Lo pongo hoy.
Investigación de Carlota Saorsa y @CrueltyFreeIntl durante dos años descubre los abusos sufridos por los animales en el laboratorio Vivotecnia, en Madrid.https://t.co/3PYm8QixMm pic.twitter.com/pHhdXM1vjO
— Aïda Gascón (@AidaGascon) April 10, 2021
De gemeente Madrid heeft de werkzaamheden en de vergunning van het testcentrum tijdelijk opgeschort. Vooralsnog blijft het onduidelijk om hoeveel dieren het gaat, hoe het met hen gesteld is en waarom ze nog niet zijn overgebracht naar dierenopvangcentra.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools