Een verbod op het houden van exotische katachtigen komt steeds dichterbij in het Verenigd Koninkrijk. Een herziening van de regels en wetten kan er voor zorgen dat er kritischer gekeken wordt naar welk dier geschikt is als huisdier. Dit kan leiden tot het verbod van een aantal nieuw in populariteit stijgende dieren.
Tijgers, leeuwen en andere grote katachtigen zijn volgens de wet al langer verboden om als huisdier te houden. In de laatste vijf jaar is er een trend ontstaan waarin exotische katachtigen worden aangeschaft om als statussymbool te dienen. Het gaat de meeste eigenaren niet om hoe het dier zich voelt, maar om het aanzien dat ze ermee krijgen. Social media spelen een aanzienlijke rol in het creëren van deze gevaarlijke trend.
Hybride desingkatten
“De laatste jaren is de vraag naar hybride designkatten gegroeid, zoals savannekatten, een kruising tussen een huiskat en een Afrikaanse serval”, vertelt een woordvoerder van Battersea Dogs and Cats Home.
“We hebben zoveel voorbeelden gezien van dieren die gefokt worden voor hun uiterlijk in plaats van voor hun welzijn, wat tal van welzijnsproblemen veroorzaakt. Het is van vitaal belang dat we deze praktijk een halt toeroepen en een einde maken aan het verdere lijden van dieren door toedoen van willekeurige fokkers.”
My beautiful Savanna cats 😍😽 #cats #CatsOfTwitter #savannacats #beautiful pic.twitter.com/nNf6aHnFLe
— Rayner2606 (@jade06773972) August 2, 2021
Instagram Famous
Servals en savannekatten duiken steeds vaker op op Instagram. Accounts hebben tienduizenden volgers en eigenaren pronken met hun aankoop. @strykerthecat heeft al meer den 840.000 volgers die elke dag zien hoe het dier een hele kip wordt gevoerd en grappige outfits aan moet met kerst. Waar vroeger er met de extreem dure handtas of ketting werd geparadeerd, is dat nu dus de exotische ‘huiskat’.
Wilde katachtigen
Deze dieren kunnen echter niet gezien worden als huiskat. Met hun schattige uitstraling als kitten geven zij een vertekend beeld over hun karakter. De meest gewilde savannekat lijkt op een huiskat maar is dat zeker niet. Wild van binnen kan het alles aanvallen als zij zich bedreigd voelen of simpelweg honger hebben. Dit is heel normaal gedrag voor een wilde kat, maar is onhandelbaar en onvoorspelbaar in een huis. Andere kleine huisdieren zoals vissen en konijnen kunnen snel als prooi worden aangezien.
Roem
Eigenaren van exotische katten die aan de nieuwe dierenhype voldoen, zien de risico’s voor het dier niet. Het welzijn van het dier komt dan op de tweede of zelfs derde plek. Dat is waarom de Britse organisatie RSPCA deze trend aanvecht. Woordvoerder van deze organisatie laat weten:
“Dringende wetgevende maatregelen om deze vorm van hybridisatie illegaal te maken, zullen het lijden van individuele dieren die in deze handel verstrikt zijn voorkomen en toekomstige bedreigingen voor wilde populaties van exotische katachtigen verminderen.”
De wet die nu van kracht is, zal worden beoordeeld. Meerdere diersoorten dan ooit te voren zullen aan bod komen. Als het goed is komen deze wilde katachtigen dan op een lijst te staan waarin wordt gesteld dat zij niet geschikt zijn voor het houden als huisdier.
Nederlandse positieflijst
In Nederland is er al sinds 1991 een positieflijst die vermeldt welke dieren er wel en niet gehouden kunnen en mogen worden als huisdier. Helaas is de overheid er in dertig jaar nog niet in geslaagd om goed te handhaven. Daarom wordt deze lijst in de komende jaren uitgebreid naar 260 diersoorten. Dit zou ervoor moeten zorgen dat een dier niet voor 20.000 euro gekocht wordt om alleen te dienen als statussymbool.
Bronnen:
- The Guardian
- Stichting AAP (1, 2)
- KNMVD
- Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
©AnimalsToday.nl Maury Senden