Sinds een week zwemt een beloega in de rivier de Seine in het noordwesten van Frankrijk. Het gaat slecht met de gezondheid van de witte dolfijn, die normaal gesproken alleen in arctische gebieden te vinden is.
De beloega werd dinsdag voor het eerst gezien in Normandië. Nu zwemt die al een paar dagen in de Seine, op zo’n 70 kilometer van Parijs. Het gaat volgens experts nu niet goed met het dier. Het is erg vermagerd en weigert het eten dat reddingswerkers hem proberen te voeren. Ook merken deskundigen huidveranderingen op. Het is nog onduidelijk of dat met de gezondheid van de witte dolfijn te maken heeft of dat het komt door het zoete water. Hoewel de dieren normaal gesproken in het ijskoude water van de Noordpool leven, kunnen ze tijdelijk in zoet water overleven. Wel wordt het steeds belangrijker het dier snel terug naar de oceaan te leiden. Er is weinig te eten en de Seine is erg vervuild. Reddingswerkers spreken nu over een kwestie van uren, niet dagen.
“De botten steken uit. Ik weet werkelijk niet of het al te laat is”, zei Lamya Essemlali van de organisatie Sea Shepherd. Leden van de organisatie probeerden maandag de beloega te voeden. Ook vindt Sea Shepherd het zoogdier er mager uitzien, wat tot zorgen leidt over diens gezondheid.
Dierenactivisten proberen tevergeefs beloega in Seine voeren https://t.co/HpUvYmpky4
— NU.nl (@NUnl) August 8, 2022
Mislukte pogingen
De beloega wordt met behulp van drones door reddingsteams in de gaten gehouden. Pogingen het dier terug naar de oceaan te drijven met geluiden zijn mislukt. En het dier vangen in de brede en diepe Seine wordt ook erg lastig. De witte dolfijn brengt niet veel tijd aan de wateroppvervlakte door en ontvlucht boten die het richting te zee proberen te sturen. Het dier heeft een ‘vitamine cocktail’ gekregen in de hoop dat dit het dier de kracht geeft om terug te zwemmen naar de zee.
De beloega die in de Seine (!) zwemt heeft nauwelijks nog kans te overleven. Het is sterk vermagerd en vertoont verkleuringen op zijn witte huid door het zoete (en vieze) water. Ik ging vrijdag naar het dier op zoek en vond vooral veel ongeruste mensen: https://t.co/GoMcD82eAv
— Floor Bouma (@floorbouma) August 8, 2022
Arctische dieren
Het is erg opmerkelijk dat het vier meter lange dier hier zwemt. “Dit zijn arctische dieren, die normaal in de koude wateren rond de poolgebieden zwemmen”, zei Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn tegen RTL Nieuws. Witte dolfijnen verlaten in de herfst de arctische sfeer om te voeden, maar ze komen zelden zo ver naar het zuiden. “Als het om groepen gaat die afdwalen kan er sprake zijn van een verstoring van hun leefomgeving. Bij individuele dieren, zoals bij deze beloega, zitten er vaak andere oorzaken achter”, aldus Lonneke IJsseldijk, van de Universiteit Utrecht. Zo kan de oorzaak bij het dier zelf liggen, bijvoorbeeld als die ziek is. Als ze ziek zijn raken ze sneller de weg kwijt omdat ze minder goed kunnen navigeren. Toch is het niet zeker te zeggen dat dit de oorzaak is. Individuele dieren die de weg kwijt raken komen wel steeds vaker voor.
‘Little hope’ for white dolphin in Seine | Abroad https://t.co/QyjR8F0ujq
— TakeToNews (@take_to_news) August 8, 2022
Moby Dick
In 1966 zwom een beloega door Nederland. Het dier kreeg de naam Moby Dick en zwom door de Rijn helemaal tot het Duitse Bonn. Moby Dick kon op eigen kracht weer de zee bereiken. En in 2018 zwom een beloega door de rivier de Theems in het Verenigd Koninkrijk. Onlangs was er ook een orka in de Seine. Ondanks pogingen het dier terug naar zee te leiden, stierf de ernstig zieke orka. “Het is urgent het dier zo snel mogelijk te voeden om te voorkomen dat het hetzelfde lot lijdt als de orka”, benadrukte Essemlali.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?