Wakker Dier roept minister Piet Adema (LNV) op het matje. De import van Ierse kalfjes is in 2023 bijna verdubbeld (+94 procent). Dit terwijl de voorganger van minister Adema vorig jaar nog zei een einde te willen maken aan dit soort praktijken.
Stichting Wakker Dier roept de minister hierover vandaag op het matje met een brandbrief (pdf). Ierse kalfjes zijn pas enkele weken oud als ze op transport gaan. De tocht naar Nederland duurt gemiddeld drie dagen, waarvan de kalfjes achttien uur op een boot doorbrengen. Ze krijgen tijdens de hele reis maximaal tweemaal te eten en te drinken. In 2022 moesten 15.464 kalfjes deze barre tocht maken. Anne Hilhorst van Wakker Dier:
“Het is ongehoord dat de minister toestaat dat dit extreme dierenleed is verdubbeld!”
Cijfers
De cijfers zijn afkomstig van het Ierse Department of Agriculture, Food and the Marine. Nederland is de grootste importeur van Ierse kalfjes. De dieren worden in Nederland afgemest en het meeste vlees wordt vervolgens weer geëxporteerd. Hilhorst:
“Het is niet alleen een ziek systeem, maar ook een overbodig systeem. We slepen die dieren hierheen, voor vlees dat we zelf niet eens willen hebben.”
.
Tweede kamer
Vorig jaar was nam de import ook al toe. Hierover zijn meerdere Kamervragen gesteld. In reactie hierop stelde minister Staghouwer, de voorganger van Adema, onder andere dat hij onaangenaam verrast was door de toename, dat hij de transportduur van jonge dieren wil beperken en dat hij van mening is dat deze transporten vermeden moeten worden. Hilhorst:
“Daar is weinig van terecht gekomen.”
Bron:
- Persbericht Wakker Dier
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl