In het dorpje Alkuti in Maharashtra, India, is een luipaard in een 15 meter diepe put gevallen. Dankzij het snelle handelen tussen dorpsbewoners, bosbeheer en Wildlife SOS is het gelukt om het dier te redden. Zonder hulp zou de luipaard waarschijnlijk zijn verdronken. In India gebeurt het regelmatig dat luipaarden in open putten vallen.
Een lokale boer had de luipaard opgemerkt en zag dat het dier hulpeloos probeerde te blijven drijven in een put in Alkuti. Omdat hij bang was dat de luipaard het niet zou overleven, heeft hij direct contact opgenomen met het bosdepartement. Een team van Wildlife SOS die werkzaam is vanuit het Manikdoh Leopard Rescue Center werd opgeroepen voor versterking. Het team moest nog wel 60 km rijden om Alkuti te bereiken.
Uitputting en uitdroging
Ondertussen kreeg het team van boswachters hulp van dorpsbewoners. Ze lieten een metalen krat in de put zakken, zodat de luipaard erop kon klimmen als tijdelijke oplossing. Het dier leek in eerste instantie bang te zijn voor het krat en wist niet goed wat hij ermee moest doen. De luipaard was ook al erg verzwakt door ernstige uitputting en uitdroging.
Toen het team van Wildlife SOS ter plaatse was, werd de reddingsoperatie in gang gezet. Er werd een valkooi in de put neergelaten om het dier veilig uit de put te kunnen halen. De luipaard sprong in de kooi en werd voorzichtig omhoog getrokken. Na de redding werd de grote katachtige naar een nabijgelegen bos gebracht, waar hij werd onderzocht op eventuele verwondingen.
Wildlife SOS & the Forest Department performed a rescue operation to save a drowning leopard from a 50-feet-deep open well in #Maharashtra.
A trap cage was lowered to safely extricate the leopard. After ensuring he had sustained no injuries, he was released back in the wild. pic.twitter.com/w9ZEobDlg0
— Wildlife SOS (@WildlifeSOS) February 23, 2022
Tijdens het onderzoek werd vastgesteld dat het om een mannetje ging van ongeveer zeven jaar oud. Nadat hij gezond was verklaard, werd het dier dan ook weer vrijgelaten in het wild. De reddingsactie duurde drie uur. Dierenartsassistent en leider van het reddingsteam van Wildlife SOS, Mahendra Dhore zei:
“De luipaard was ongeveer zeven jaar oud. De operatie moest snel worden uitgevoerd. We zijn het bosbeheer en de dorpelingen dankbaar dat ze deze redding tot een succes hebben gemaakt.”
8,7 miljoen waterputten
Het gebeurt regelmatig dat luipaarden in een put vallen en het loopt helaas niet altijd goed af. Een open put bestaat uit een groot gat dat diep in de grond wordt gegraven om waterhoudende grondlagen te bereiken. Een dorp heeft gemiddeld tweehonderd waterputten en naar schatting zijn er maar liefst 8,7 miljoen open waterputten in India.
Vanwege de versnippering in het landschap in de buurt van de leefgebieden van luipaarden en het ontbreken van aaneengesloten bossen, begeven luipaarden zich vaak in door mensen gedomineerde landschappen om daar te jagen op huisdieren en vee. Omdat het nachtdieren zijn, verplaatsen ze zich vaak ’s nachts om voedsel te zoeken, waardoor ze het risico lopen om in een open put te vallen.
Leopard rescued from drowning in 50-ft-deep well in Maharashtra#Trendinghttps://t.co/bzjKsl1coO
— IndiaToday (@IndiaToday) February 24, 2022
Als een luipaard in een diepe en droge put valt, is hij onmiddellijk dood of raakt ernstig gewond als hij niet wordt gered. Als zij in een put met water vallen en niet worden gered, zullen zij een ellendige verdrinkingsdood sterven. CEO & co-founder van Wildlife SOS, Kartick Satyanarayan zei:
“Wildlife SOS heeft meer dan dertig luipaarden gered uit open putten en is manieren aan het bedenken om deze putten te bedekken of mogelijkheden te verzinnen zodat dieren zelf uit de put kunnen komen als zij erin vallen. We zijn blij om te zien dat mensen met de dieren meeleven en contact met ons opnemen in zulke noodgevallen.”
Petitie tegen gevaarlijke waterputten
Wildlife SOS organiseert bewustmakingsprogramma’s en workshops om mensen bewust te maken van de gevaren van de putten. Open waterputten brengen enorme risico’s met zich mee en veroorzaken veel ellende voor wilde dieren. Volgens Wildlife SOS zijn het niet alleen luipaarden die in putten vallen, maar ook beren, hyena’s en reptielen. Teken hier een petitie die oproept om iets te doen tegen de risico’s van open waterputten voor dieren.
Bronnen:
- Wildlife SOS
- The Times of India
- India Times
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl Jane Sauer