Vanaf juni 2023 zal er in Sri Lanka een verbod gelden op de productie van wegwerpplastic met als doel sterfgevallen onder olifanten te voorkomen. Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat wilde olifanten in het land sterven door de consumptie van plastic.

wegwerpplastic
#GNvdD: Verbod op wegwerpplastic om olifanten te redden in Sri Lanka | Foto: publiek domein

Wilde olifantenpopulaties in Sri Lanka hebben het zwaar. Hun natuurlijk habitat wordt steeds kleiner door verstedelijking. De mens dringt hun leefgebied binnen en laat daar tevens rommel achter: plastic afval. Dieren moeten noodgedwongen op zoek naar voedsel tussen het plastic bestek, de plastic flesjes en andere troep. Daarbij eten zij onbedoeld ook deze giftige producten.

Wanneer dieren plastic consumeren, kan hun spijsverteringssysteem geblokkeerd raken. Zo´n blokkering leidt tot ondervoeding, uithongering en uiteindelijk sterfte. Deze resultaten zijn ondervonden door een panel die 18 maanden geleden onderzoek naar de effecten van plasticconsumptie bij olifanten en andere dieren startte. Naast olifanten bleken ook herten, koeien, honden en vogels slachtoffer te zijn.

wegwerpplastic
Olifanten zoeken voedsel tussen het afval | Foto: tweet The Environment

Jayantha Jayewardene, expert in Aziatische olifanten, is van menig dat het verbod ook moet gelden op biologisch afbreekbare plastic zakken. Deze zijn ook gevaarlijk voor dieren. Jayewardene:

“Deze zakken komen in de voedselketen van olifanten en dieren in het wild terecht, en dat is niet goed.”

Verbod wegwerpplastic

Vanaf juni dit jaar is de productie en commercie van wegwerpplastic verboden. Dit plastic is bedoeld voor slechts eenmalig gebruik – ook bekend als single use plastic – zoals wegwerpbestek of -bekers, maar ook kunstbloemen en andere producten.

In 2017 werden niet-biologisch afbreekbare plastic zakken al verboden. En in 2020 kwam er een verbod op de invoer van bepaalde plastic producten. Sindsdien is het verboden om plastic bestek, speelgoed en voedselverpakking te importeren.

Doordat de lokale productie en het gebruik van plastic doorging, heeft de regering besloten strengere maatregelen in te stellen en het produceren en verkopen van single use plastic in zijn geheel te verbieden.

Meeuw met plastic afval in zee
Meeuw met plastic afval in zee | Foto: Ingrid Taylar Flickr via Compfight cc

Jacht

Olifanten zijn in Sri Lanka naast slachtoffer van plastic afval ook het mikpunt van jagers. Jaarlijks worden er honderden olifanten gedood. In 2022 stierven er 433. De situatie is van dusdanige ernst dat het land in 2020 aan kop stond op de ranglijst van landen waar de meeste olifanten werden gedood.

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools