Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij Partido Popular (PP) hadden beroep aangetekend om het verbod op te heffen.

stierenvechten
Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd | Foto: Myprofe/flickr

Het Constitutionele Hof stemde met 8 stemmen vóór en 3 tegen. Het hof vindt dat Catalonië veel verder is gegaan met het verbod op het stierenvechten dan ze eigenlijk wettelijk gezien toegestaan is op het onderwerp van dierenbescherming. Catalonië beschikt over de bevoegdheid om evenementen met dieren te reguleren, net als de bescherming van dieren. Hiermee kunnen ze een publiek evenement met dieren verbieden om de stieren te beschermen, maar volgens het hof is het niet mogelijk om een feest te verbieden dat erkend is als cultureel erfgoed door de Spaanse centrale overheid. De deelstaatbevoegdheden zijn niet voldoende om een feest met een dergelijke status te verbieden. De Spaanse Senaat verklaarde op woensdag 6 november 2013 het stierenvechten tot cultureel erfgoed van Spanje.

Marius Kolff, directeur van CAS International, een Nederlandse organisatie die zich tegen het stierenvechten inzet, is op woensdag 19 oktober in het Catalaanse parlement geweest waar hij met parlementsleden sprak:

“Hier worden de dieren misbruikt voor een lokale machtsstrijd. Het Constitutionele Hof vertegenwoordigt de regering van Spanje. Het Catalaanse parlement vertegenwoordigt het Catalaanse volk. Het Catalaanse volk wil geen terugkeer van de stierengevechten. Ze zullen nooit toestaan dat deze uitspraak wordt doorgedrukt.”

Catalaanse autoriteiten volgen hof niet
De huidige Catalaanse overheid heeft aangegeven de uitspraak van het Constitutionele hof niet te gaan volgen. Het Catalaanse Parlement verbood het stierenvechten in 2010, iets wat voor veel controverse zorgde in Spanje. In de deelstaatwetgeving werd het verbod als volgt opgenomen: “Het stierenvechten en evenementen met dieren waarbij het dier gedood wordt, waarbij het dier gestoken wordt met pica en banderilla’s, en die plaatsvindt in een stierenvechtarena of erbuiten.” Een uitzondering vormden de stierenfeesten waarbij het dier geen fysiek letsel werd toegebracht.

Het Catalaanse parlement nam op 28 juli 2010  de beslissing om het stierenvechten te verbieden. CAS International zette zich jarenlang in, samen met lokale organisaties, om in Catalonië een verbod te krijgen. In april 2004 gaf de gemeenteraad van Barcelona al aan dat zij geen stierengevechten meer wilden. In december 2009 nam het parlement een burgerinitiatief aan van de Catalaanse dierenbeschermingsorganisatie PROU (Genoeg!): meer dan 180.000 Catalanen verzochten om een definitief einde aan het stierenleed in de Catalaanse arena’s. Steeds meer arena’s in Catalonië besloten al om geen stierengevechten meer te organiseren. En per 1 januari 2012 ging het verbod op het stierenvechten in.

Persbericht CAS International