Schotland gaat het gebruik van halsbanden die een elektrische schok geven verbieden. Dit heeft de Schotse regering bekendgemaakt. De minister van Milieu heeft dit besluit genomen, omdat het trainen van honden met pijnprikkels onnodig lijden veroorzaakt.
Met een elektronische halsband geven hondeneigenaren- of trainers het dier op afstand een schok. In november deelden ministers nog mee dat de stroomhalsbanden toegestaan zouden blijven als trainingshulpmiddel, mits ze onder toezicht gebruikt zouden worden. Dit ondanks het protest van dierenwelzijnsorganisaties, die erop wezen dat gebruik van de banden onnodig lijden kan veroorzaken.
De overheid heeft nu toch besloten een stap verder te gaan. Dit besluit volgt op een campagne van Schotse parlementsleden, waaronder Maurice Golden en Ben Macpherson (die een petitie startte), en dierenwelzijnsorganisaties waaronder de Kennel Club, de Schotse dierenbescherming SPCA en Dogs Trust. Schokhalsbanden worden gebruikt om honden met gedragsproblemen te trainen, maar de organisaties en parlementsleden wijzen erop dat deze hulpmiddelen wreed zijn en trekken de effectiviteit ervan in twijfel.
Minister van Milieu Roseanna Cunningham heeft alle bezwaren aangehoord en daarop haar beslissing gebaseerd om de halsbanden te verbieden. Vooral het feit dat goedkope banden eenvoudig door iedereen via internet te bestellen zijn en er pijnlijke elektrische schokken mee toegebracht kunnen worden was doorslaggevend.
“Honden pijn doen door ongepaste trainingsmethoden is duidelijk totaal onacceptabel en ik wil dat er geen twijfel over bestaat dat pijnlijke en onprettige hondentrainingsmethoden niet worden getolereerd.”
Ze geeft aan dat ze zal samenwerken met de autoriteiten om ervoor te zorgen dat mensen die pijn veroorzaken bij honden door het gebruik van halsbanden of andere hulpmiddelen, vervolgd zullen worden. Daarom zal ze een sterk ministerieel advies uitvaardigen ten aanzien van het gebruik van pijnlijke trainingshulpmiddelen, zodat de rechtbank dit in aanmerking kan nemen bij relevante rechtszaken.
In het conceptadvies staat vermeld:
“Het toebrengen van onnodig lijden is een overtreding van de Animal Health and Welfare (Scotland) Act 2006. Hieronder valt ook het lijden veroorzaakt door ongepaste trainingsmethoden.”
Ook in Wales zijn de halsbanden verboden. In Engeland nog niet. Sinds begin 2017 zijn schokhalsbanden in Nederland niet meer toestaan. Ook Zwitserland nam hondvriendelijke maatregelen. Het land gaat het gebruik van hulpmiddelen om honden te straffen voor het blaffen verbieden. Daarnaast wordt het couperen van oren en staarten verboden.
After campaigning for a number of years to put a stop to the use of aversive training methods – we welcome the Scottish Government’s move towards a ban on use of electronic shock collars! Read on 👉 https://t.co/k3Z6bAJJGl 🐶 pic.twitter.com/eiW4HukloA
— Dogs Trust 🐶 (@DogsTrust) 25 januari 2018
Bron: BBC ©Animals Today Angelique Lagarde
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Verboden in Nederland?, dacht het niet. Ze worden nog steeds gebruikt en die mensen weten niets van een verbod en je kan ze nog heel gemakkelijk kopen.
HOERA!! wat geweldig…
Laten we honden die niet meer met alleen koekjes te redden zijn maar dood spuiten. ik heb ook lang in alleen positief trainen geloofd, ik heb een Stafford van 3 uit het asiel gehaald, omdat iedereen puppys kan kopen en ik het belangrijk vind dat asielhonden ook een 2de kans krijgen. Helaas reageerde hij op straat aan de lijn heel heftig op andere honden, als je dan ook nog de pech hebt als Stafford geboren te zijn heb je weinig kans. Advies van de positieve trainer was dan ook, doe hem een spuitje, hij is niet meer te helpen. Blij dat ik dit niet heb gedaan en verder ben gaan kijken. hij loopt nu regelmatig lekker los en speeld met onze andere hond, komt er een andere hond aan dan roep ik hem, 9 van de 10 keer komt hij, wordt hij toch te veel getriggert kan ik hem met een hele softe correctie door een stroombandje toch overhalen te komen. veiligheid gegarandeerd. en nu al 5 jaar bij ons, slaapt met ons zoontje van 2 op de bank, een lievere hond is er niet.. en oow ja, zijn speelmaatje een mechelse herder die we ook uit het asiel hebben was er ook al niet meer geweest omdat de buren het geblaf als wij niet thuis waren niet konden hebben. blafbandje op het lichtste standje aan en nu zelfs helemaal niet meer aan, bandje om is genoeg. buren blij, hondje mag blijven, dus ook blij. maar goed… ik had ook 2 ”nieuwe” kunnen ”halen” totdat dit ook niet opsitief op te lossen is en dan maar weer nieuwe halen. helaas gaan we tegenwoordig met voorwerpen zo om, en volgens mij mag dit met dieren nooit de bedoeling zijn!!!!!
PS. positief trainen is top, maar niet heilig, belonen moet ALTIJD