Vanaf 2027 is het gedaan met de pelsdierfokkerijen in Litouwen. Afgelopen week is door het parlement besloten dat er een verbod komt. De bontfokkers krijgen een overgangsperiode van drie jaar alvorens dit wordt ingevoerd.
Afgelopen donderdag heeft het Litouwse parlement in Litouwen met een grote meerderheid aan stemmen bepaald dat er een verbod komt op de pelsdierfokkerij in het land. De wetgeving, die steun kreeg van 68 stemmen voor, 25 tegen en 15 onthouding, wacht nu op de handtekening van de Litouwse president Gitanas Nausėda. Het verbod zal vanaf 2027 worden ingevoerd.
Overgangsperiode pelsdierfokkerijen
De fokkers krijgen een overgangsperiode van drie jaar waarin ze de tijd krijgen om met hun bedrijf te stoppen. Volgens lokale media krijgen boeren die hun activiteiten in 2025 beëindigen 3 euro per dier, 2 euro als ze in 2026 sluiten en 1 euro als ze in 2027 ermee stoppen. In Litouwen zijn momenteel nog 44 nertsenfokkerijen actief. De boerderijen doden samen ongeveer een miljoen dieren per jaar. Ook kent het land nog 31 chinchillafokkerijen die jaarlijks ongeveer 30.000 dieren doden.
Verbod om dierenleed
De omstandigheden waarin de dieren worden gehouden, kunnen op geen enkele wijze voldoen aan hun levensbehoeftes. Van nature willen nertsen in het water duiken en jagen. Op pelsdierfokkerijen worden ze vanaf hun geboorte tot aan hun dood in kleine kooien met draad gehouden. De dieren raken zo gestrest van het leven in een kooi dat veel van hen dwangmatig gedrag ontwikkelen en zichzelf verwonden.
Verschillende Europese landen hebben om deze reden al een soortgelijk verbod uitgevaardigd. Omdat op basis van zowel de publieke opinie als wetenschappelijk bewijs dat de schadelijke invloed van de pelsdierfokkerij op het welzijn van de dieren aantoont. Nederland, Kroatië, Oostenrijk, België, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Luxemburg, Malta, Ierland, Estland, Frankrijk, Italië en Letland gingen Litouwen al voor. Politieke discussies over een verbod zijn ook gaande in Roemenië, Spanje en Polen. Zwitserland en Duitsland hebben zulke strenge regels ingevoerd dat er in feite een einde is gekomen aan de pelsdierfokkerij.
Four Paws
Na jaren van campagne voeren door dierenwelzijnsorganisaties wordt het verbod op het houden van pelsdieren eindelijk doorgevoerd. Dierenwelzijnsorganisatie Four Paws spreekt van een grote overwinning, aldus Thomas Pietsch, hoofd wilde dieren in enternainment en textielen:
“Dit is een gedenkwaardige dag in de geschiedenis van dierenwelzijnsactivisten in Litouwen. Dit is een land dat sterkere wetgeving wil om dieren te beschermen.”
Hij bracht hulde aan de toewijding van de vele activisten die in de afgelopen decennia campagne hebben gevoerd om de wetgeving te veranderen:
“We kijken nu uit naar de bekendmaking door de Europese Commissie van de belangrijkste herzieningen van de dierenwelzijnswetgeving voor het einde van dit mandaat, waarvan we hopen dat het wetgeving zal maken en een einde zal maken aan deze wrede praktijk in de hele EU.”
Afgelopen juni zijn bij de Europese Commissie maar liefst 1.502.319 gevalideerde handtekeningen ingediend voor het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe (EBI). Deze campagne heeft als doel om een EU-breed verbod in te voeren voor het houden en doden van dieren voor uitsluitend bontproductie.
1.7 miljoen Europeanen ondertekenen burgerinitiatief voor bontverbod
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jessica Slotman
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?