Sinds 1 januari is het in Frankrijk verboden om biggen onverdoofd te castreren. Daarnaast wordt vanaf deze datum begonnen aan het uitfaseren van het doden van eendagskuikens.
De maatregel die het onverdoofd castreren van de biggen verbiedt past in het beleid van de Franse regering om het dierenwelzijn op de boerderijen met prioriteit te verbeteren. Om de biggen te castreren moet vanaf 1 januari een plaatselijke verdoving worden toegediend. Dit mag gedaan worden door een dierenarts, veehouder of medewerker. Wanneer varkenshouders en hun medewerkers chirurgisch willen blijven castreren, moeten zij daarvoor een onlineopleiding volgen.
Nederland koploper met dierenwelzijn? Nee hoor: Frankrijk neemt een voorsprong en verbiedt onverdoofde biggencastratie en doden eendagskuikens. https://t.co/wlaR52NZPk @Henkstaghouwer
— GeertLaugs_CIWF (@GeertLaugs_CIWF) January 6, 2022
Verdoving
Op dit moment is Lidocaïne (injectie) toegelaten voor de verdoving. In België loopt momenteel een goedkeuringsproces voor de gel Tri-Solfen. Mocht dit succesvol worden afgerond, is het waarschijnlijk dat Frankrijk hiervoor een vergunning zal afgeven.
Kostendiscussie
De meerkosten van het verdoofd castreren leveren discussies op tussen varkenshouders en vleesverwerkers. De varkenshouders rekenen een extra kost van 13 cent per kilo, terwijl de vleesverwerkers maar een toeslag van 2 cent willen betalen. Er zijn verschillende vleesverwerkers in Frankrijk die vasthouden aan het belang van castratie, omdat het vlees van ongecastreerde beren nadelen zou hebben zoals geur en een lager vetgehalte. Ook zou dit vlees minder geschikt zijn voor de productie van droog gezouten producten. De grootste varkensvleesproducent van Frankrijk, Cooperl, brengt echter al langer vlees van ongecastreerde beren op de markt.
Eendagshaantjes
Vanaf 1 januari wordt, naast het verbod op onverdoofd castreren, ook een begin gemaakt met het uitfaseren van het doden van eendagshaantjes. Een verbod op het doden is er nog niet. Broederijen zijn wel verplicht om technologie voor geslachtsbepaling in het ei te hebben besteld en in de loop van het jaar moet deze in gebruik genomen worden. De Franse regering gaat de broederijen steunen met enkele miljoenen euro´s uit het stimuleringsprogramma ´France Relance´ om de omschakeling te begeleiden.
Versnipperen en vergassen van kuikens per 2022 verboden in Frankrijk
Bronnen:
- Nieuwe Oogst
- Agriholland
- Lees meer:
©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?