Zuid-Korea maakt een definitief einde aan de hondenvleesindustrie door vanaf 2027 het slachten, verhandelen en het houden van honden voor consumptie te verbieden. Hiermee komt een einde aan een lange traditie in het land. Het eten van hondenvlees blijft overigens wel toegestaan.

Definitief einde van de hondenvleesindustrie in Zuid-Korea
Definitief einde van hondenvleesindustrie in Zuid-Korea | Foto: publiek domein

Het eten van hondenvlees werd in Zuid-Korea al steeds minder populair. Vooral jongeren zien af van het eten van honden. Uit een opiniepeiling in september 2023 bleek dat 86 procent van de Koreanen geen hondenvlees eet, en 57 procent een verbod zou steunen. Er leven inmiddels ook al zes miljoen honden als huisdier in Korea. De komst van president Yoon Suk-yeol heeft de steun voor een verbod vanuit de politiek verstevigd. Hij staat bekend als een groot dierenliefhebber, hij heeft zes honden en acht katten, en een vrouw die zich meermaals voor een verbod op de hondenvleesindustrie heeft uitgesproken.

Einde aan eeuwenoude traditie

Met de wet komt een einde aan een eeuwenoude traditie in het land. Het eten van hondenvlees werd in eerdere generaties gezien als een manier om het uithoudingsvermogen tijdens warme zomers te verbeteren. Vooral Boshintang, gestoofd hondenvlees, wordt door ouderen als delicatesse gezien. Het verbod kwam er dan ook niet vanzelf. Dierenactivisten waren ervoor, vooral vanwege de nare manier van houden en slachten van de dieren. De hondenvleesindustrie zelf was ertegen, maar verwachtte wel dat de traditie binnen een decennium uit zou doven, nu zowel de hondenslagers als de vleeseters steeds ouder worden.

Bericht over het verbod op de hondenvleesindustrie in Korea op X/Time.com

De nieuwe wet moet het dierenwelzijn in het land bevorderen, en dan met name het welzijn van honden. Op overtreding van het slachtverbod staat 3 jaar gevangenisstraf, op de handel in hondenvlees 2 jaar. Daarnaast kunnen boetes worden opgelegd tot een bedrag van bijna 21.000 euro. JungAh Chae, directeur van de The Humane Society Korea, en actief pleitbezorger van het verbod, is erg blij met het verbod op de hondenvleesindustrie:

“Ik had nooit gedacht dat ik in mijn leven een verbod op de wrede hondenvleesindustrie in Zuid-Korea zou zien, maar deze historische overwinning voor dieren is een bewijs van de passie en vastberadenheid van onze dierenbeschermingsbeweging. We hebben het omslagpunt bereikt waarop de meeste Koreaanse burgers het eten van honden afwijzen en willen dat dit lijden in de geschiedenisboeken verdwijnt, en vandaag hebben onze beleidsmakers resoluut gehandeld om dat te realiseren. Hoewel mijn hart breekt voor alle miljoenen honden voor wie deze verandering te laat is gekomen, ben ik dolblij dat Zuid-Korea nu dit ellendige hoofdstuk in onze geschiedenis kan afsluiten en een hondvriendelijke toekomst kan omarmen.”

Einde hondenvleesindustrie

Het verbod wordt pas in 2027 van kracht, zodat ondernemers de tijd hebben om andere inkomstenbronnen te vinden. In Zuid-Korea zijn nog ongeveer 1.600 restaurants die hondenvlees verkopen en 1.150 boerderijen actief in de hondenvleesindustrie. In Korea worden jaarlijks ruim een miljoen honden gefokt en geslacht voor menselijke consumptie.

Einde van de hondenvleesindustrie
Definitief einde van de hondenvleesindustrie in Zuid-Korea | Foto (illustratief): publiek domein

Bronnen:

#GNvdD: Einde van de hondenvleesindustrie Zuid-Korea in zicht

©AnimalsToday.nl Laura Lancée