Een tentoonstelling van dierenleed, dat is de Amsterdam Winner Show volgens de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. De rashondenshow, die plaatsvindt op 14 en 15 december in de RAI, stelt een extreem, ziekmakend uiterlijk van rashonden centraal in plaats van het welzijn en de gezondheid. Om een einde te maken aan dit rashondenleed pleit de Sophia-Vereeniging voor overheidsingrijpen: een verbod op rashondenshows die aanzetten tot het fokken van honden die ziek zijn en niet normaal kunnen functioneren door hun extreme uiterlijk.
Ziekmakend uiterlijk
Tijdens rashondententoonstellingen als de Amsterdam Winner Show bepalen keurmeesters per ras welke hond het beste voldoet aan de zogenaamde rasstandaard. In de praktijk betekent dit dat de honden met het meest extreme uiterlijk tot Winner worden uitgeroepen. De pups van zo’n ‘kampioen’ leveren veel geld op, dus is er de fokkers veel aan gelegen om te fokken op deze uiterlijke kenmerken. Daarbij is het van ondergeschikt belang dat de honden fysiek grote hinder ondervinden van hun extreme uiterlijk: buldogs hebben ademhalingsproblemen door een te platte snuit en kunnen zich niet op natuurlijke wijze voortplanten, Cavalier King Charles spaniëls kampen met ondraaglijke hoofdpijn door een te kleine schedel en de shar-pei heeft chronische infecties door overmatige huidplooien.
Inteelt
Naast welzijnsproblemen door een extreem uiterlijk leidt het systeem van rashondenshows tot inteelt. Immers: hoe kleiner de genetische variatie, hoe groter de kans op nakomelingen met de gewenste uiterlijke kenmerken. Het directe gevolg van inteelt is echter dat voorheen zeldzame erfelijke afwijkingen veel vaker gaan voorkomen in een ras. Zo lijden labradors en golden retrievers vaak aan kanker. Ook ernstige stofwisselingsziektes, nierziektes of bot- of hartafwijkingen komen in toenemende mate voor in rassen. Volgens Frank Wassenberg, bioloog en beleidsmaker van de Sophia-Vereeniging, draagt een wettelijk verbod op hondenshows en –wedstrijden bij aan het terugdringen van dit ernstige dierenleed:
“De focus op het uiterlijk zal afnemen als er geen winst meer mee te behalen valt. Dat maakt het toepassen van inteelt veel minder aantrekkelijk”.
Economische belangen
Ondanks dat de overheid de problemen erkent, heeft zij nog steeds geen maatregelen getroffen. Liever wordt het aanpakken van de misstanden aan de fokkers zelf overgelaten. De Sophia-Vereeniging ziet de fokkerijsector zelf echter geen einde maken aan het gebruik van inteelt als fokmethode, omdat dit ten koste gaat van de economische belangen. Wassenberg:
“Om een ras weer gezond te krijgen, zal er gefokt moeten worden met honden van buiten het ras zodat er een grotere genetische variatie ontstaat. De pups die dan geboren worden zijn weliswaar gezonder, maar niet meer raszuiver. Dat betekent dat fokkers er veel minder geld aan kunnen verdienen. Daarom pleit de Sophia-Vereeniging voor overheidsingrijpen. Want niet de portemonnee van de fokker, maar het welzijn van de dieren moet leidend zijn in het fokbeleid”.
Verbod op hondenshows
Om de overheid op haar verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn te wijzen, stuurde de Sophia-Vereeniging eind november een brief aan de vaste commissie voor Economische Zaken, ter voorbereiding van het notaoverleg Dierenwelzijn op 2 december.
“Er moet een einde komen aan het fokken van dieren met een ziekmakend uiterlijk”, zegt Wassenberg. “Een verbod op wedstrijden en shows die het fokken op extreme uiterlijke kenmerken stimuleren, zoals de Amsterdam Winner Show aankomend weekend, is daarbij een belangrijke stap. Zo lang er enkel gekeurd wordt op uiterlijk is een verantwoord fokbeleid niet mogelijk. De gezondheid van de dieren moet centraal komen te staan en het is aan de overheid om daartoe maatregelen te treffen.”
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
9 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
de grootste BROODFOKKERS zij juist die fokkers die met verschillende rassen gaan fokken, neem de Labradoodle en de Goldendoodle ! De toekomstige baasjes weten bij God niet uit welke combinatie de pups zijn gekomen, de fokker kan zijn gang maar gaan, de controle is daar ver te zoeken, vaak weten de toekomstige baasjes (mijn buurman bijvoorbeeld overkwam dit !) niet eens of ze een reu of een teefje “krijgen”, wat voor kleur, en welk type vacht het beestje heeft, maar men betaald daar wel de hoofdprijs voor, vaak meer dan het dubbele van een échte rashond. De pup is gecastreerd, of gesteriliseerd, alleen het oorspronkelijke baasje kan dus voorlopig zijn zakken vullen…. Dus wat is dan nog wijsheid in het fokbeleid ???? En wat is nu modehond nummer één …. juist De labradoodle en dat is juist wat een échte ondenliefhebber niet wil, een modehond ….
Ik kan nergens een actie zien dan behalve geschreven artikelen die er naar verwijzen.
Komt er een actie? Zo ja wat gaat deze inhouden? En hoe doe ik mee?
Lijkt mij dat er meer moet gebeuren dan alleen schrijfwerk.
Ik zou het ingrijpen van de shows best toejuichen, het klopt zeker dat er door de fokkers die shows hoog in de prioriteit hebben dat er vooral gefokt wordt op uiterlijke kenmerken. Dat er geen/ onvoldoende oog is voor het gehele plaatje: behalve een exterieur is er ook een hond, een levend wezen die we enerzijds roemen juist om hun capaciteiten als bijv. speurhond, of als beste kameraad en maatje. Zo makkelijk wordt daar aan voorbij gegaan als er gefocust wordt op hun fysieke verschijning….Ik heb zelf ervaring, met Dwerg Schnauzers ik hield voor de kennel de reutjes en de teefjes woonden bij de kennel. Gelukkig golden er in hun en zeker ook mijn visie altijd nog meerdere zaken behalve een fraai uiterlijk. Ik ‘werkte’met mijn reutjes: gedrag en gehoorzaamheid tot en met GG1, behendigheid en de Uithoudingsvermogen Proef en wilde ook heel graag het specifieke karakter en hun veelzijdigheid behouden als fijne betrouwbare kameraden en stoere hondjes die heel erg intelligent zijn…ik heb echter ook veel meegemaakt door al die jaren zo betrokken te zijn bij het ras dat dit heel anders kan zijn. Wij showden onze honden ook met wisselend resultaat omdat keurmeesters ook de rasstandaart verschillend interpreteren maar de fokkers die vooral voor de hoge scores gaan fokten ook gerust met honden die qua karakter en gedrag geen Schnauzers meer waren. ( Angstige en bloed nerveuze hondjes) enkel omdat zij de hoogste scores haalden en ja dat waren allen zeer nauw verwante dieren die telkenmale met elkaar gekruist werden om zo een ‘ideaal beeld’te bereiken…ik vond/vind dit zooo naar om te zien.
Ik maak een onderscheid tussen fokkers van een bepaald ras die het best mogelijke showresultaat willen behalen en daarvoor zeer sterke lijnteelt toepassen in die zin dat deze mensen zeer goed weten waar ze mee bezig zijn en zeer bewust die keuzes maken ( in mijn opinie schadelijk voor het ras omdat er voorbij gegaan wordt aan het complete beeld van de hond) en de zgn broodfokkers, zij springen in op trends en fokken met alles wat los en vast zit: productie is daar de term kwantiteit en in geen enkel opzicht kwaliteit. Zij zullen geen cent spenderen aan een show, dat kost immers. Daar gaat het enkel om de namen van de rassen die op een zeker moment veel gevraagd worden.
Ik zou wensen dat fokken een grote passie en liefde betekent voor een ras MET alle kwaliteten van het geliefde ras dat het gehele wezen de focus wordt en hun individueel welzijn.
ben een kleine fokker van rashond, heb 1x per jaar een nestje, het fokken met mijn ras neem ik heel serieus, er word dan ook alleen met gezonde ouders gefokt, die door en door getest zijn door specialisten. ook ga ik soms wel eens naar een show.
wat ik hierboven lees heeft mij doen besluiten om geen lid te worden van omroep piep.
(ik zocht op deze site hoe ik lid kon worden)
men heeft een klok horen luiden, en wil graag mee roep-toeteren.
de reacties eronder; de klepel mensen, die hangt onder aan die klok. dat geblér op internet is lekker makkelijk, hoef je je tenminste nergensmoeite voor te doen.
en dan nog wat, wat eet jij straks met kerst dierenliefhebber?? erger me er blauw aan dat het mensen geen bal interreseerd hoe hun stukje vlees heeft geleefd en is gestorven. hypokriet noem ik dat.
Jawel hoor, bij mij komt zeker geen dierenlijk op mijn bord en dus heb ik best recht van spreken.
Net wat ik al zei, U denkt een honden liefhebber te zijn, maar U doet het ook voor de eer.
En wat houd zo,n test in, dat het diertje raszuiver moet zijn en wat is raszuiver, een verzwakt doorgefokt hondje of denkt U dat deze dieren zo gezond zijn.
Uit onderzoek blijkt toch vaak dat rashonden sneller ziektes hebben en eerder dood gaan, maar bij U niet, want U heeft maar 1 nestje per jaar, denkt U.
En wie zijn dan die zogenaamde specialisten, die de testen doen, dierenartsen die goed betaald worden of mensen die in hoog aanzien zijn van show,s.
Goed zo ! Aanpakken dit zwaar uit de hond/hand gelopen fok-gedoe en dat allemaal om die broodfokkers te pleasen, zodat ze grof geld kunnen blijven vragen voor (doorgefokte) rashonden, met alle leed van dien.
Ik hoop dat dit een eerste stap is richting algeheel verbod op het fokken van rashonden en het houden van rashonden-shows.
De mensen die eraan meedoen denken vaak ook nog dat ze echte dieren liefhebbers zijn, helemaal niet in de gaten dat het om hun eigen ego gaat.
Vlakbij ons woont ook zo,n gek met Deense doggen, kwam hem tegen en zij dat het een mooie hond was, ja dat vond hij ook, maar de hond moest maar wel weg, want hij had maar 1 bal.
Te gek voor woorden, je hebt zo,n dier een aantal maanden en dan doe je hem weg, gezond, maar niet volmaakt genoeg voor de show.
Zelfs een dierenarts zegt zoiets, wij kwamen met onze bordercolliepup, zonder papieren, bij de dierenarts en die constateerd een behoorlijke overbite en zegt, nu doet U hem zeker wel weer weg of niet. Nee natuurlijk niet, vooral niet terug naar die rotboer waar dat arme beest weg kwam, want die maakt hem gewoon af. Geen geld, dan maar dood.
Die ‘dierenarts’ verdient die titel nauwelijks.
De keerzijde van de medaile is dat zolang er betaald wordt er geleverd wordt. En aldus blijft het onzorgvuldig fokken bestaan.