Vanaf 25 september mag in Spanje niet meer gejaagd worden op wolven. De Spaanse overheid heeft alle wolvenpopulaties in heel Spanje op de lijst van speciale beschermde diersoorten gezet.
Autonome regio’s
De staatscommissie voor natuurlijk erfgoed diende een voorstel in waarmee alle wolvenpopulaties in het hele land op een lijst voor beschermde diersoorten zouden komen. Omdat de dieren op die lijst beschermd zijn, is het illegaal om ze te doden. Er waren twee stemmingen nodig, omdat er de eerste keer geen meerderheid was. In de commissie zitten vertegenwoordigers uit elk van de 17 autonome regio’s die Spanje telt. De regio’s die tegenstemden, waren allemaal regio’s aan het noorden van de Duero en in handen van de conservatieve partij Partido Popular – een partij die culturele activiteiten zoals de traditionele jacht en het stierenvechten steunt. Bij de eerste stemming stemden andere regio’s met een meerderheid van deze partij ook tegen. Bij de tweede stemming stemden alle niet-noordelijke regio’s wel in met het voorstel, waardoor er uiteindelijk wel een meerderheid voor was.
Het voorstel is nu ingediend bij minister Terese Ribera van Ecologische Transitie, zodat er een wet van gemaakt kan worden.
👏#Spain protects Iberian #wolves. A great move by @Teresaribera to protect #EUBiodiversity!🐺#coexistence #largecarnivores https://t.co/k0AImQAbOu
— HSI/Europe (@HSIEurope) February 8, 2021
Iberische wolf
Sommige wolvenpopulaties stonden al wel op de lijst, bijvoorbeeld wolven aan de zuidelijke kant van de rivier Duero. Op de wolven die boven de rivier leven, mocht nog wel gejaagd worden. Iberische wolven komen alleen voor op het Iberisch schiereiland (Spanje en Portugal). De Iberische wolf heeft een iets rossiger vacht dan de grijze wolf. Deze wolven zijn ook wat kleiner dan wolven uit noordelijkere gebieden in Europa. In Spanje leven zo’n 1500 tot 2000 Iberische wolven, waarvan meer dan 90 procent in de noordelijke regio’s boven de rivier te vinden zijn.
Great news for the #wolf 🐺!
The Spanish government and regional governments have agreed to protect the #Iberian wolf throughout Spain.
Now we have to work for science-based management and coexistence.@WWF_DG @WWFEU @WWF @Teresaribera
#YoDefiendoAlLobohttps://t.co/Mnw6H5wmdB pic.twitter.com/5aR5Hufblw— Juan Carlos del Olmo (@jcdelolmowwf) February 4, 2021
In 1992 werden de wolven door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) bestempeld als bedreigd. Maar omdat ze volgens de Spaanse Rode Lijst voor landzoogdieren weinig risico op uitsterving liepen, mochten jagers de dieren ten noorden van de rivier Duero legaal doden.
Gestraft
Het illegaal doden van wolven heeft voor jagers in heel Spanje nu consequenties. In januari begon bij het strafhof van Ávila een rechtszaak tegen twee mannen die verdacht worden van het doden van twee Iberische wolven in Tornadizos de Avila. In 2015 schoten de verdachten meerdere van deze roofdieren neer met een geweer waar ze geen vergunning voor hadden. De zaak zorgde voor een golf van afschuw door heel Spanje, grotendeels omdat de mannen nooit terecht stonden.
Maar dankzij inspanningen van de milieugroep Ecologists in Action heeft de Spaanse politie-eenheid van de Guardia Civil nu toch actie ondernomen. Ecologists in Action verzamelde verschillende bewijsstukken, waaronder getuigenverklaringen, foto’s en ballistisch en genetisch bewijs van de twee dieren die zijn gestorven. Zo kon de organisatie bewijzen hoe de dieren zijn gedood.
Ook als waarschuwing naar andere jagers, heeft de officier van justitie twee jaar gevangenisstraf geëist, en een jachtverbod van vier jaar. Als ze toch jagen, staat ze een boete van € 9.261 te wachten.
Boze boeren
Boeren zijn boos over het besluit om het doden van wolven illegaal te maken. Zij zeggen dat ze veel last hebben van de roofdieren die hun vee aanvallen. Daardoor doden boeren de wolven uit zelfverdediging, zeggen ze. Ecologists in Action spoort de overheid aan om samen met de boeren te werken aan manieren om het vee te beschermen zonder dat wolven er last van hebben.
Bronnen:
- Euro Weekly News (1, 2)
- The Local
- Spanje vandaag
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma