De nieuwe wetgeving verbiedt jagers om jachttrofeeën van duizenden diersoorten die in het buitenland zijn gedood mee terug te nemen. Het gaat onder andere om leeuwen, neushoorns, olifanten en ijsberen.
Het wetsvoorstel kwam van Conservative-parlementslid Henry Smith, die zei dat het zal helpen om ’s werelds meest bedreigde diersoorten te behouden. Na een goedkeuring van het parlement gaat nu het Britse Hogerhuis naar het voorstel kijken. Omdat het voorstel de steun van de regering heeft, zal het importverbod waarschijnlijk ook daar aangenomen worden. De wet zal de import van meer dan 6000 diersoorten verbieden. Smit:
“Dit gaat over de waarden die we in Groot-Brittannië hebben, dat we geen deel willen uitmaken van een handel in lichaamsdelen van bedreigde diersoorten.”
Tienduizenden euro’s
Elk jaar reizen jagers uit het Verenigd Koninkrijk naar het buitenland, vaak naar zuidelijk Afrika. Daar betalen ze tienduizenden euro’s om op wilde, vaak bedreigde dieren, te schieten. Onder de huidige regels mogen trofeeën, zoals opgezette hoofden en hoorns, met de juiste papieren ingevoerd worden. Voorstanders van de trofeejacht beargumenteren dat de winsten naar lokale gemeenschappen en natuurbeschermingsprojecten in Afrika gaan.
Conservative parlementslid Bill Wiggin noemde het voorstel daarom een “neokoloniale poging om beheersprogramma’s voor natuurbehoud van Afrikaanse democratische landen te controleren”. Volgens dierenwelzijnsorganisaties komen de inkomsten uit de trofeejacht echter bijna nooit bij de lokale gemeenschappen terecht.
Amendementen
Samen met parlementslid Christopher Chope probeerde Wiggin het wetsvoorstel te blokkeren door meer dan dertig amendementen in te dienen. Volgens Wiggin “opent het voorstel de deur voor stropers, die de dieren veel meer wreedheid en pijn zullen aandoen”.
Uiteindelijk is de regering akkoord gegaan met twee van de amendementen, zoals een adviesraad en een beperking voor de staatssecretaris om nieuwe diersoorten aan het importverbod toe te voegen. Dat bleek voor de twee tegenstanders voldoende om verdere eisen voor wijzigingen te laten gaan.
Het importeren van jachttrofeeën in het Verenigd Koninkrijk ligt al langer onder vuur. Eind 2021 werd er ook al een wetsvoorstel ingediend:
Noord-Ierland
Sommige parlementsleden zijn bang dat Noord-Ierland een achterdeur wordt voor de invoer van jachtproducten, aangezien de wet daar niet van toepassing zou zijn. Maar de minister van Milieu, Trudy Harrison, zei dat de regering er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat Noord-Ierland geen “opstap voor invoer naar Groot-Brittannië” wordt.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma