Sinds 27 juni is het in heel Colombia verboden om wilde diersoorten in te zetten voor circusvoorstellingen. Het gaat onder meer om dieren als apen, olifanten, giraffen, zebra’s, tijgers, krokodillen, zoals opgenomen in de wet Ley 1638 die het gebruik van wilde inheemse en exotische dieren in dit soort evenementen reguleert.
De norm, die in 2013 werd afgekondigd, zou ingaan na een periode van twee jaar zodat eigenaren van circussen de tijd zouden krijgen om hun circusvoorstellingen aan te passen. Gedurende deze twee jaar moesten vertegenwoordigers van circussen alle wilde dieren inleveren bij de milieuautoriteiten, anders liepen ze het risico op sancties.
Circussen met gedomesticeerde dieren
De norm wordt niet toegepast op dieren die geclassificeerd zijn als gedomesticeerd (honden, katten, paarden, varkens, geiten, koeien, schapen, eenden, kippen, etc). Diverse dierenwelzijnsorganisaties in Colombia hebben aangegeven dat deze wet een vooruitgang is, maar dat het nakomen ervan bewaakt moet worden. Para Liliana Ossa, van de organisatie fundación Paz Animal, stelt dat deze wet weliswaar heel goed bedoeld is, ontworpen om de rechten van dieren te verbeteren, maar dat deze alleen wilde dierensoorten beschermt. Paarden worden bijvoorbeeld beschouwd als gedomesticeerd, terwijl ze eerder behoren tot de categorie wilde diersoort, aangezien deze dieren nog steeds door de natuur zijn gevormd. Verder stelt ze dat geen enkel dier in een circus hoort maar in zijn natuurlijke omgeving; voor dit soort shows zijn er acrobaten en turners.
Vertegenwoordigers van de overheid hebben aangegeven dat vanaf nu alle circussen vergunningen moeten aanvragen voordat ze in een gemeente mogen neerstrijken. Vervolgens wordt er gekeurd of het circus de wet volgt door middel van een bezoek van een brigade van de Centro de Zoonosis (instelling die zich bezig houdt met dierenwelzijn) om te controleren hoe het met de aanwezige dieren gaat en dat er geen wilde diersoorten aanwezig zijn.
Recent verbod in Mexico
Niet alleen in Colombia mogen sinds kort geen wilde dierensoorten meer meedoen aan circusvoorstellingen. Sinds 8 juli is het ook in heel Mexico verboden om wilde dieren te gebruiken in circusacts. In januari 2015 verbood de burgemeester van Guatemala Stad circusvoorstellingen met wilde diersoorten, een besluit dat andere burgemeesters heeft geïnspireerd tot het maken van dezelfde stap.
Colombia heeft er echter heel goed aan gedaan om een overgangsperiode van twee jaar in te zetten om voor alle wilde dieren in circussen een opvang te regelen. In Mexico is dit helaas wat minder goed geregeld, met als gevolg dat circusdieren gedumpt werden, of onder erbarmelijke omstandigheden gehouden werden, vaak uitgedroogd, uitgehongerd en verwaarloosd. Ook dreigden circusdieren afgemaakt te worden voor hun bont of om als opgezette dieren verkocht te worden.
Groeiende bewustwording in Latijns-Amerika
Veel mensen hebben het beeld dat het slecht gesteld is met dieren in Latijns-Amerika. En voor een deel is dit waar. We kunnen de verhalen van gruwelijk dierenleed die ons regelmatig bereiken uit dit werelddeel niet negeren. Maar aan de andere kant groeit de bewustwording voor dierenwelzijn en is het een onderwerp van maatschappelijke discussie.
Er bestaan prachtige voorbeelden van initiatieven die het dierenwelzijn trachten te verbeteren, zoals de vele projecten over het hele continent om straatdieren te helpen, waarbij vaak de samenleving betrokken is bij het verzorgen en redden van deze dieren. In sommige aspecten zijn veel landen in Latijns-Amerika verder wat betreft dierenwelzijn dan Nederland. De wettelijke normen die aangenomen worden om circussen vrij te maken van wilde dieren zijn hier een voorbeeld van. Niet alleen Colombia en Mexico hebben dit al op landelijk niveau verboden: Costa Rica, Peru, Bolivia, Brazilië en Nicaragua gingen hen voor. Daarnaast kennen veel steden in Latijns-Amerika een dergelijk verbod, zoals de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Nederland zelf zal vanaf september 2015 eindelijk het gebruik van wilde dieren in circusvoorstellingen niet langer toestaan.
Het verbod op circussen met wilde dieren is geen aanval op het circus, maar een poging om het welzijn van dieren te waarborgen die in hun natuurlijke habitat horen te leven. Circussen kunnen prachtige voorstellingen leveren met acrobaten, turners, etc. Circussen ja, dierenleed nee!
Bronnen: AnimaNaturalis, El País ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Geen dieren in het circus!