De Chileense Senaat heeft het jaar 2023 afgerond met de goedkeuring van een nationaal verbod op dierproeven voor cosmetica. Ook de invoer, verkoop en marketing van producten die op dieren zijn getest zijn opgenomen in deze nieuwe regelgeving.
Na jarenlange campagnes van Humane Society International (HSI) en NGO Te Protejo, keurde de Kamer van Afgevaardigden het wetsvoorstel voor een verbod op dierproeven voor cosmetica in 2021 goed, en net voor het einde van 2023 stemde de Senaatscommissie voor Volksgezondheid eveneens unaniem in met de nieuwe wetgeving. Chili is hiermee na Guatemala, Mexico, en twaalf staten van Brazilië, het vierde land in Latijns-Amerika dat dierproeven voor cosmetica verbiedt en tevens het 45ste land ter wereld.
Nicole Valdebenito, directeur Awareness and Advocacy van de NGO Te Protejo:
“Dit is een mijlpaal voor onze organisatie en voor de dierenrechten in Chili, aangezien het het derde project ten gunste van dieren is dat de afgelopen jaren is goedgekeurd.”
“Dankzij dit initiatief zullen we kunnen voorkomen dat in Chili honderdduizenden dieren worden gebruikt voor experimenten, die niet alleen wreed zijn, maar ook al achterhaald zijn vergeleken met nieuwe methoden waarvoor geen levende wezens nodig zijn.”
Verbod op dierproeven
De nieuwe wet omvat een totaal verbod op het gebruik van dieren bij veiligheids- en werkzaamheidstesten voor parfum, cosmetische en hygiëneproducten. Daarnaast zal na de inwerkingtreding van de wet tevens een verbod gelden op de marketing, verkoop, invoer en de toegang tot de nationale markt van producten waarvan de ingrediënten op dieren zijn getest. Senator Juan Luis Castro, voorzitter van de Gezondheidscommissie:
“Dit is een historische stap, en dankzij de vastberaden steun van Te Protejo geven we met voldoening aan dat we een stap hebben gezet in de dierenbescherming, zodat er in Chili nooit meer een cosmetisch middel is getest op een bewust dier, dat is de realiteit van de moderne wereld.”
Internationale steun
Het wetsvoorstel is ondersteund door AFSA (Animal-Free Safety Assessment Collaboration), een initiatief van Humane Society International waarvan verschillende bekende marktleiders, zoals Unilever, P&G, L’Oréal, Avon, Lush en andere cosmeticamerken en onderzoekscentra deel uitmaken.
Daniela Benavides, directeur van HSI:
“Dankzij de passie en vastberadenheid van dierliefhebbende consumenten, schoonheidsmerken en politici over de hele wereld die ons verlangen naar een wereld vrij van wreedheden delen, is het testen van cosmetica op dieren in 45 landen verboden.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools