De Colombiaanse Senaat heeft het verbod van cosmeticatests op dieren en de import van cosmeticaproducten die op dieren zijn getest, goedgekeurd. Het wetsvoorstel was 22 maanden geleden ingediend.
Wereldwijd gaan er jaarlijks miljoenen proefdieren dood door het testen van cosmeticaproducten. Niet alleen make-up, maar ook shampoo, deodorant en scheerschuim wordt vaak getest op dieren. Doordat er steeds meer beeldmateriaal opduikt van allergieën, blindheid, vergiftigingen, onomkeerbare schade en dood van konijnen, hamsters, muizen enzovoort in laboratoria, is de cosmetica-industrie gedwongen veranderingen aan te brengen in hun testmethodes en producten.
Shampoo in de ogen van konijntjes
Diana Rodriguez, dierenarts en directeur van de Colombiaanse milieustichting Fundación Ecohuellas, vertelt dat mensen vaak geen idee hebben dat cosmetica en verzorgingsproducten op de meest wrede manier op dieren worden getest. Ze geeft het voorbeeld van het testen van een nieuwe shampoo. Het product wordt voor enkele uren op de ogen van konijnen aangebracht om te kijken welke mate van irritatie het veroorzaakt. Rodriguez:
“Ik heb begrepen dat de nieuwe wet vereist dat bedrijven die deze tests niet uitvoeren en kiezen voor een meer geavanceerde en technologische manier van testen, hun producten voortaan labelen met ´dierproefvrij´, een etiket waarmee degenen onder ons die ermee bekend zijn, kunnen checken of het product en de ingrediënten zijn getest op dieren.”
Oude en nieuwe dierenwet
Het wetsvoorstel om testen op dieren voor cosmetica en cosmetische ingrediënten te verbieden, werd in 2018 al gepresenteerd en vorige week donderdag keurde de Senaat van Colombia het voorstel unaniem goed.
https://twitter.com/AnimalDefenders/status/1273414208877555712
De nieuwe wet verbiedt het experimenteren, importeren, vervaardigen en commercialiseren van cosmeticaproducten of de ingrediënten hiervan, die getest zijn op dieren.
Larri Álvarez Rodas, de directeur van het biologieprogramma aan de Universiteit van Quindío zegt:
“De wetenschap is zo goed ontwikkeld dat het niet nodig is dieren te gebruiken om cosmeticaproducten te testen.”
Álvarez vertelt dat veel van deze proefdieren waar testen op worden uitgevoerd, uit het wild komen. Volgens hem heeft de vooruitgang in de wetenschap bijgedragen aan een groter bewustzijn van deze activiteiten.
In 1989 was er al een wet aangenomen die een verbod legde op dierproeven, maar dankzij de nieuwe wet is er nu duidelijk aangegeven op welke industrieën en experimenten dit verbod van toepassing is. Indien er een overtreding plaatsvindt, wordt er een boete opgelegd door het Nationaal Instituut voor Voedsel- en Drugstoezicht.
Wereldwijd verbod
Volgens Humane Society International, een internationale organisatie die zich inzet voor dierenrechten, zijn er momenteel wereldwijd 39 landen die wetten hebben aangenomen om cosmetische dierproeven te verbieden.
In de Verenigde Staten is op 19 november 2019 het wetsvoorstel The Humane Cosmetics Act ingediend. Het federale wetsvoorstel omvat de etikettering van dierproefvrij op cosmeticaproducten die niet zijn getest op dieren, strengere straffen op het uitvoeren van dierproeven, en het stimuleren van alternatieve testmethodes. De eerste drie staten van het land die op 1 januari 2020 al een verbod op dierproeven voor cosmetica hebben ingevoerd zijn Californië, Nevada en Illinois.
In de Europese Unie bestaat er sinds 2009 een wetgeving voor cosmetica, de Europese Cosmeticaverordening ´1223/2009´ en sinds 11 juli 2013 moeten alle producten op de markt aan de eisen uit de verordening voldoen, dus ook cosmetica die wordt geïmporteerd uit landen buiten de EU.
Eind aan dierenproeven
Net als in de Europese wetgeving zijn er in de nieuwe dierenwet in Colombia enkele uitzonderingen opgenomen. Testen op dieren mogen worden uitgevoerd indien een cosmetisch ingrediënt veiligheidstesten moet ondergaan, vanwege gezondheids- of milieurisico’s, en er geen alternatieve testmethode bestaat die door de internationale wetenschappelijke gemeenschap is goedgekeurd. Ook is het toegestaan dierproeven uit te voeren om veiligheidsgegevens te verkrijgen voor een ingrediënt dat voor andere doeleinden is bestemd dan cosmetica. Bijvoorbeeld voor medicijnen en inentingen. Regeringen wereldwijd proberen het onderzoek naar alternatieve testmethodes te stimuleren, zodat dierenleed hierbij geen rol meer speelt.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
‘In de Verenigde Staten is op 19 november 2019 het wetsvoorstel The Humane Cosmetics Act ingediend. Het federale wetsvoorstel omvat de etikettering van dierproefvrij op cosmeticaproducten die niet zijn getest op dieren, strengere straffen op het uitvoeren van dierproeven, en het stimuleren van alternatieve testmethodes. De eerste drie staten van het land die op 1 januari 2020 al een verbod op dierproeven voor cosmetica hebben ingevoerd zijn Californië, Nevada en Illinois.’
Maar een paar jaar eerder stond op AnimalsToday, dat de Verenigde Staten dierproeven hadden verboden (zie hier: https://www.animalstoday.nl/vs-verbieden-dierproeven-cosmetica/ ). Hoe zit het dan precies?