Onthullingen van de BBC over de illegale handel in baby-chimpansees heeft op sociale media tot een stroom aan woedende reacties geleid. Wereldwijd is de houding van mensen ten opzichte van apen sterk veranderd in de jaren. Nog niet zo lang geleden werden chimpansees op grote schaal mishandeld, uitgebuit en gebruikt voor experimenten en entertainment.
Het is ondenkbaar dat misstanden tegen chimpansees tegenwoordig nog op stilzwijgende goedkeuring, zonder protest, zouden kunnen rekenen. Zo is er op dit moment enorme maatschappelijke verontwaardiging over rijke kopers in China, Zuidoost-Azië en de Golfstaten die tegen hoge betaling bij stropers een baby-chimpansee bestellen. De jagers gaan vervolgens de jungle in, halen een babydier weg bij de moeder en verkopen het dier voor veel geld aan welgestelden die de chimpansee als huisdier in hun privé omgeving gaan houden. Ook is er een luid protest te horen tegen beroemdheden die poseren met een baby-chimpansee, en ze zelfs als huisdier hielden zoals Michael Jackson deed met Bubbles.
Respect en bescherming
In onze huidige maatschappij heerst gelukkig een groot gedeeld besef dat deze dieren ons respect en vooral ook onze bescherming verdienen. Dat was vroeger helaas wel anders. De mensheid kent een lange en vaak schandelijke relatie tussen mens en chimpansee. Zo werden er chimpansees gebruikt in de ruimtevaart, een aantal dieren overleefden dit niet. Ook in dierentuinen werden apen veelvuldig gedwongen op te treden voor bezoekers. Op tv en in kinderseries werden apen vaak misbruikt. Denk bijvoorbeeld aan de zogenaamde lachende aap in Tita Tovenaar, die helemaal niet bleek te lachen zoals mensen dachten, maar een angstgrimas trok.
Volgens Will Travers, voorzitter van de dieren welzijnsorganisatie Born Free Foundation, was het ondermeer de groeiende wetenschappelijke kennis van chimpansees – door het werk van Jane Goodall en anderen – die zorgde voor de kentering in het denken over chimpansees:
“We hebben ze de ruimte in geschoten, gebruikte ze in experimenten en lieten ze gekleed kunstjes doen voor tv en in dierentuinen. We deden werkelijk van alles met deze dieren, maar het enige wat we niet hebben gedaan, is het enige wat ze wel nodig hebben: bescherming geven.”
Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Dan wordt het hoog tijd dat chimpansees de bescherming krijgen die ze nodig hebben . Hoogtijdagen dat mensen dit inzien dat dieren niet dienen als experiment of entertainment maar in de natuur horen zonder bedreiging van rijke sloebers uit Azië en andere landen . Ik hoop dat er ooit een einde zal komen aan al die wanpraktijken en illegaliteit .