Verbindingen tussen natuurgebieden zijn essentieel om onze wilde dieren te beschermen. Leefgebieden zijn erg versnipperd, tunnels en ecoducten bieden dieren de mogelijkheid toch veilig rond te trekken. Maar hoe weten dieren deze oversteekplaatsen te vinden?
In februari werd een otter doodgereden op de A12, extra treurig omdat de otter na bijna 40 jaar weer terug is in de Randstad. Gelukkig blijkt er nog een otter in de Nieuwkoopse Plassen te leven. Maar ook voor dit dier is het verkeer een grote bedreiging.
‘Het zou fantastisch zijn als het lukt om de otter, bijna veertig jaar nadat de otter uitstierf in het Groene Hart, weer een toekomst te geven. Het allerbelangrijkste daarbij is dat de gevaarlijkste wegknelpunten beveiligd worden met tunneltjes. Want het verkeer is doodsoorzaak nummer één voor de otter in ons land’, aldus Martijn van Schie, boswachter van Natuurmonumenten.
Volgens ecoloog en natuurfotograaf Lars Soerink zijn tunnels en ecoducten niet zo moeilijk te vinden. Vanwege de versnippering zoeken dieren langs randen van hun gebieden naar plekken waar ze over kunnen steken naar nabijgelegen gebieden.
‘Onderschat de intelligentie van veel (met name zoog-)dieren niet. De meeste tunneltjes worden uiteindelijk wel gevonden, maar worden vooral gebruikt als ze goed gedimensioneerd zijn voor de soorten die er gebruik van moeten maken. Hekken en trechters om de dieren de tunnel door te leiden zijn, ondanks die intelligentie, wel cruciaal. Een paddentunnel zonder schermen en/of greppels die de dieren naar de tunnel leiden heeft geen enkele zin.’
Oversteekplaatsen moeten goed worden afgestemd op de diersoort(en) die ze gebruiken. Zo is het bij dassentunnels noodzakelijk dat deze op een plaats komen te liggen waar ze hun vaste wissels hebben, met geleiding richting de buis aan weerszijden. Een dassentunnel in het Gooi kun je via deze webcam bekijken.
‘Voor veel zoogdieren is wel enige geleiding nodig, dat zie je ook bij de grote ecoducten. Kleine zoogdieren (zoals muizen) worden verleid door voor dekking te zorgen, in de vorm van stobbenwallen. Amfibieën en reptielen moet je zeker geleiden. Daarom zijn voor deze dieren juist lange geleidingsschermen aan weerszijden noodzakelijk. Zit daar een gaatje in of is het raster te laag, dan gaan ze er alsnog overheen of tussendoor’, aldus ecoloog Tim van den Broek, werkzaam bij Natuurmonumenten.
Gedragsonderzoek maakt deel uit van de creatie van een geschikte oversteekplaats.
‘Otters blijken nog wel eens een hekel te hebben aan sommige duikers in watergangen, en kiezen er dan voor om het water toch uit te gaan en alsnog de weg over te steken. Terwijl ze juist wel gebruik maken van de watergang als er een loopplankje boven het waterniveau is’, vertelt van den Broek.
Een zeer belangrijk aspect van oversteekplaatsen is ook dat door ervoor te zorgen dat dieren kunnen rondtrekken, er genetische uitwisseling plaatsvindt tussen groepen van dezelfde diersoort, die anders van elkaar gescheiden zouden blijven.
‘Op deze manier wordt de kans op inteelt verkleind’, aldus Soerink.
Bron: Natuurmonumenten ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Sorry. Ik zie dat mijn eerdere reactie nog steeds op moderatie wacht.
Mijn reactie word ook niet geplaatst, waarom.
Jammer dat jullie gemeend hebben mijn reactie op “jan” niet hebben geplaatst. Mijn reactie was tweeledig. Ten eerste heb ik “jan” gevraagd inhoudelijk op hetgeen ik heb gezegd te reageren, ten tweede heb ik aangegeven dat niet iedereen die denkt belasting te betalen ook daadwerkelijk belasting betaalt. Uitsluitend mensen uit het bedrijfsleven (incl. MKB) betalen belasting. De anderen, ambtenaren en uitkeringstrekkers krijgen het geld voor de belasting en betalen het weer terug. Dat is budgetneutraal. Deze mensen kunnen dus niet claimen dat “hun belastinggeld” verkeerd gebruikt zou worden.
Heeft u het gewoon niet begrepen of was het onwelgevallig?? Graag hoor ik van u. U heeft mijn emailadres.
Nou Wim mijn geld word ook gebruikt om wapens te kopen en die rotvliegtuig van de USA voor miljoenen en mijn geld word ook misbruikt voor die rotreclame van Campina en voor nog meer asfalt.
Allemaal dingen waar ik geen cent voor over heb en zo zijn er nog veel meer dingen en dan zeik jij over een paar ecoducten.
Ik wil ook geen kolen en kern centrales, maar die komen er ook gewoon, ben tegen de gaswinning van de NAM, want die vernielen mijn leefomgeving, maar ook dat gaat gewoon door.
Misschien zou je eens inhoudelijk kunnen reageren op wat ik geschreven heb. Het is je volste recht om bezwaar te maken tegen de besteding van door jou betaald belastinggeld. Maar waarom dat iets te maken zou hebben met hetgeen ik geschreven heb, is volstrekt onduidelijk. Voorts “zeik” ik niet over een paar ecoducten maar stel ik relevante vragen.
Overigens neem ik gemakshalve aan dat je belasting betaalt. Voor alle duidelijkheid, (semi-) ambtenaren en uitkeringstrekkers betalen geen belasting, die krijgen het geld voor de belasting en geven het (budgetneutraal) weer terug.
Leuk gebabbel, maar niemand kan mij vertellen hoeveel dieren werkelijk gebruik maken van die ecoducten. Ik hoor alleen maar onderbuikgebabbel over hoe “ontzettend belangrijk” het is dat ze er zijn. Sorry hoor, maar ze kosten heel veel geld. Geld dat is afgepakt van mensen die daar normaal gesproken nooit geld aan gegeven zouden hebben. Er is tenslotte nog nooit iemand geweest die het nut van ecoducten heeft kunnen aantonen en ook nog eens aannemelijk heeft kunnen maken dat het gerechtvaardigd is dat wildvreemde anderen worden gedwongen daarvoor te betalen.