Net als kinderen en volwassenen zijn honden dol op een lekker tussendoortje. Het mooiste is natuurlijk wanneer dat een gezonde snack is en helemaal meegenomen is wanneer je er niet voor naar de dierenwinkel hoeft. De meeste honden vinden verse groenten en fruit erg lekker en hebben die net als mensen hard nodig. Ze bevatten veel waardevolle vitaminen en mineralen, dus het hapje tussendoor mag gerust vegetarisch zijn. Hieronder een lijstje met de ideale vleesloze hapjes.
Wortels
Een knapperige wortel is een prima manier om tandplak te verwijderen. De vezels zijn goed voor de spijsvertering van een hond en wortels bevatten veel vitamine A, goed voor hun ogen en vacht. Een wortel op zich vinden de meeste honden al heerlijk, maar geraspt door hun maaltijd is het een gezonde toevoeging. Zo zou het in combinatie met een vleugje kaneel zelfs kanker kunnen tegengaan.
Selderij
Gebruik een stukje selderij om bijvoorbeeld een hoogenergetisch hapje als roomkaas aan je hond te geven. Selderij houdt zijn adem fris en bevat veel natrium wat de smaakzin prikkelt. Ook zit er veel kalium in, en dat is goed voor het zenuw- en spiergestel. Snij de selderij wel in kleine stukjes, want een steel kan in het verkeerde keelgat schieten.
Aardbeien
Aardbeien zijn lekker zoet en dat vinden honden hoe dan ook lekker. Omdat ze hapklaar zijn is het een ideale beloning tijdens trainingen. Wil je wat eiwit aan deze snack toevoegen, druk er dan 1 of 2 harde brokjes in. Verse aardbeien in combinatie met gekookte havermout en wat hondenvoer is ook erg geliefd bij veel honden.
Banaan
Ook in banaan zit veel kalium, goed voor hun botten en spieren. Veel honden vinden de zachte textuur van bananen heerlijk, maar wil je er iets meer ‘bite’ aan meegeven, rol dan een stukje banaan door boekweit of de kruimels van een volkorencracker.
Courgette
Courgettes zitten vol met mineralen en die zijn net zo goed voor je hond als voor jezelf. De meeste honden zullen geen enkel probleem hebben om courgettes te verteren omdat ze relatief zacht zijn. Als hapje zijn dunne plakjes courgette het makkelijkst. Ook kun je ze toevoegen aan de maaltijd, of in combinatie met gekookte pasta serveren, eventueel met wat tomaat en vegetarische ‘vlees’balletjes.
Verse groenten en fruit zijn prima vervangers van fabrieksmatig gemaakte, op vlees gebaseerde tussendoortjes, en je doet je hond er veel plezier mee. Maar er zijn ook erg ongezonde vleesloze dingen die je beslist niet aan je hond mag geven, zoals rozijnen, ui, knoflook, chocola, avocado, koffie, thee, perzik, pruimen, zout, suiker, alcohol, gist, nootmuskaat, vanille en producten met zuiveringszout. Deze dingen kunnen regelrecht giftig zijn en we willen natuurlijk niet dat een beloning tussendoor achteraf een straf voor onze viervoeters is.
Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
“Maar er zijn ook erg ongezonde vleesloze dingen die je beslist niet aan je hond mag geven, zoals rozijnen, ui, knoflook, chocola, avocado, koffie, thee, perzik, pruimen, zout, suiker, alcohol, gist, nootmuskaat, vanille en producten met zuiveringszout. ”
Enige relativering is voor veel media moeilijk. Het moet pakkend zijn. Ook het artikel op 17 oktober is erg zwart/wit…..enkele toevoegingen.
KNOFLOOK
Uit onderzoek aan de Universiteit in Zürich is gebleken, dat 5 gr. per kilo lichaamsgewicht toxisch is, dat betekent ongeveer 2 teentjes knoflook PER KILO hond, m.a.w. een hond moet er nog al veel van eten, wil het überhaupt enigszins gevaarlijk zijn. Bij ui ligt het iets anders maar dan nog moet een hond redelijk veel ui eten wil het toxisch zijn. Gewoon niet teveel geven want net als met alles is “overdaad schaad”.
DIERLIJK VET
Dierlijk vet wordt hier als aanhef genoemd bij een stukkie tekst. De suggestie kan gewekt worden dat het slecht is voor een hond of kat. Dierlijk vet en dierlijk eiwit is juist van groot belang voor hond en kat. Het vetmetabolisme bij de hond zet vet gemakkelijk om in energie. Bij de mens is het vetverhaal juist een heel ander en negatiever verhaal. Wij hebben veel meer moeite om vet om te zetten. Juist te weinig vet (mede vanwege de verhitting, door nacoating kan extra vet toegevoegd worden) in met name brokvoeding zorgt bij honden voor veel huid-, vacht- en verteringsproblemen. Vandaar ook dat zalmolie, vloeibaar schapenvet of schapenvet (bonbons) vaak uitkomst biedt bij deze problemen.
CHOCOLADE.
Theobromine is de stof bij chocolade die schadelijk is voor honden. Het is belangrijk om te weten dat verschillende soorten chocolade verschillende hoeveelheden theobromine bevatten. Cacao, extra pure en pure chocolade bevatten de grootste hoeveelheid theobromine, terwijl melkchocolade en witte chocolade het minste bevatten. Een hond kan doorgaans gewoon een stuk melk chocolade eten zonder hier ziek van te worden. Pure chocolade is echter dus vele malen gevaarlijker. Goed op letten dus.
@ jan
Sperziebonen niet rauw geven! Zijn giftig voor mens en dier. Gekookt mag wel.
Nee dat gebeurd ook niet, peulvruchten zijn rauw ook niet lekker.
Wat een onzin, rauwe sperziebonen zijn giftig. Er zit inderdaad een stofje in phasine, maar dat is alleen schadelijk als je hond kilo’s rauwe sperziebonen eet, Dat geldt overigens ook voor knoflook. Ook dat is giftig, maar 2x in de week een mespuntje knoflookpoeder kan ook helemaal geen kwaad.
Niet zomaar wat roepen, want dat zaait onnodig paniek.
En peulvruchten dan, onze hond vind dat wel lekker, gewone bonen, maar ook sperciebonen.
Banaan gaat niet lukken en aardbeien ook niet.