Veertien bonobo’s zijn met succes teruggebracht in het wild in de Democratische Republiek Congo. Dit is de tweede keer in de geschiedenis dat dit is gebeurd bij deze apensoort. Friends of bonobos of the Congo, het enige bonoboreservaat in de wereld, heeft de mensapen vorige maand vrijgelaten in het Ekolo ya Bonobo Community Reserve, een beschermd bosgebied van 120.000 hectare, diep in het regenwoud van Congo.
De bonobo’s die zijn vrijgelaten waren voormalige slachtoffers van handelaars in wilde dieren. Ze werden als baby wees toen hun families werden gedood voor de handel in wild vlees (bush meat). De apen werden gered en gerehabiliteerd door het Lola ya Bonobo reservaat nabij Kinshasa. ‘Hoofdmoeder’ Maya en haar drie nakomelingen behoorden tot de vrijgelaten bonobo’s. Maya was de tweede bonobo die meer dan 25 jaar geleden werd gered door Claudine André, die het reservaat stichtte. De dochter van André en algemeen directeur van Friends of Bonobos of the Congo/Amis des Bonobos du Congo (ABC), Fanny Minesi zegt:
“Sommige bonobo’s ken ik van kinds af aan. Maar Maya hoort thuis in het bos. Dit is de dag waar we lang voor hebben gewerkt, om de bonobo’s terug te brengen in het wild, waar ze beschermd zijn. Ik ben heel trots op het team. Ik hoop dat onze educatieve programma’s de mensen zullen helpen beseffen dat bonobo’s belangrijk zijn voor het woud. Dat ze belangrijk zijn voor de mensen en dat we veilige plekken voor hen moeten hebben.”
Wennen aan het leven in het wild
In 2009 werd de eerste groep bonobo’s vrijgelaten in het wild. De tweede groep die vorige maand is vrijgelaten, leefde sinds 2018 in het Ekolo ya Bonobo Community Reserve op Totaka Island, een tijdelijke quarantainelocatie in de omgeving van het reservaat. Vanuit Lola ya Bonobo moesten de dieren een reis van 800 km afleggen. De tijd op Totaka gaf de apen de kans om te wennen aan het leven in het wild. Het plan was om de groep dieren eerder uit te zetten in het wild, maar het werd meerdere keren uitgesteld vanwege een ebola-uitbraak, technische problemen en de COVID-19 pandemie. Coördinator op het gebied van welzijn, Suzy Kwetuenda zegt:
“De vrijgelaten bonobo’s passen zich tot nu toe goed aan. Eén mannetje, Kubulu, heeft de groep van 2009 verlaten om zich bij de nieuwe groep aan te sluiten. In totaal zijn er nu 30 bonobo’s in het reservaat. In beide groepen zijn gezonde baby’s geboren, wat een indicatie is voor succes.”
De groep staat er nu alleen voor en dit betekent niet het einde van het verhaal. De dieren moeten worden beschermd. Directeur van Ekolo ya Bonobo Community Reserve, Cintia Garai zegt:
“Het is echt ontroerend om daar te zijn en te zien hoe deze individuele, bonobo personen terug in het wild komen. Voor mij persoonlijk is dit de belangrijkste betekenis van de herintroductie van bonobo’s. De boodschap is dat een enorme enthousiaste lokale, nationale en internationale groep mensen jarenlang heeft samengewerkt om die paar bonobo’s terug in het bos te zetten. Dat zou mensen kunnen doen denken dat er iets speciaals in deze soort moet zitten. Ik hoop dat we dit op een gegeven moment niet meer hoeven te doen omdat het stropen van bonobo’s stopt.”
Onderstaande video gaat over het eerste project waarbij bonobo’s terugkeerden naar het wild in Congo:
.
Illegale handel in wild vlees
Bonobo’s delen 98,7 procent van ons DNA en behoren samen met de chimpansees tot de apensoorten die het meest verwant zijn aan de mens. Aan het hoofd van een groep bonobo’s staat een dominant vrouwtje en voor zover bekend is dit de enige apensoort met deze sociale structuur. Bonobo’s worden bedreigd door de illegale handel in wild vlees (bush meat) en het verlies van hun habitat. In het wild leven minder dan 50.000 bonobo’s en dat zou zelfs tot 15.000 kunnen dalen. De apen leven alleen maar in Congo in centraal Afrika. Schattingen van de populatie zijn onzeker omdat onderzoekers slechts een derde van hun dichtbeboste verspreidingsgebied hebben onderzocht. Sommige deskundigen vrezen dat de apensoort binnen zeventig jaar zal verdwijnen.
Bronnen:
- Friends of bonobos
- Mongabay
- World Animal News
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Jane Sauer