In Vlaanderen, België  werden de afgelopen maand overal dode mollen gevonden. De dieren hadden geen zichtbare verwondingen. Waar de mollen aan zijn overleden is onduidelijk en de vraag is of er misschien een vreemde ziekte onder de dieren heerst.

Mollen
Foto: Dieder Plu (Mol) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
De afgelopen tijd werden overigens niet alleen dode mollen gevonden, ook levende dieren lieten zich zien en konden zo worden opgepakt. Dit is zeer ongebruikelijk want een mol laat zich niet zomaar vastpakken. Ze hebben vlijmscherpe tanden en schromen niet deze te gebruiken als ze zich bedreigd voelen.

Op Waarnemingen.be werd al in juni een duidelijke verhoging van het aantal dode mollen gesignaleerd. Vreemd is dat deze piek ook in vorige jaren rond dezelfde tijd werd vastgesteld.

Er lijkt dus een patroon in te zetten en daarmee kan geconcludeerd worden dat de mollensterfte iets te maken heeft met de ecologie. Duidelijk is in ieder geval dat de piekperiode overeenkomt met een zeer kwetsbare periode van de jonge mol. Jonge mollen worden als ze tussen de zes en tien weken oud zijn door hun moeder uit het gangenstelsel (het ouderlijk nest) verdreven. De dieren moeten dan op zoek naar hun eigen leefgebied maar ze hebben nog te weinig kracht in hun poten om zelf een gang te graven. Ze moeten dus bovengronds op zoek naar een bestaande tunnel en dat is zeer gevaarlijk. Ze worden gegrepen door bijvoorbeeld katten, honden en roofvogels.

De statistieken laten een piek zien in aantal dode mollen in deze periode. Zodra de dieren drie maanden oud zijn en zelf gangen kunnen graven daalt het aantal dood gevonden dieren weer.

Ondanks deze verklaring blijft het opmerkelijk dat de dood gevonden dieren vaak helemaal geen uiterlijke verwondingen hebben.

Bron: Natuurbericht.nl ©PiepVandaag.nl