Het internationale vrouwen- en milieunetwerk WECF publiceert in deze Week Zonder Pesticiden een nieuw rapport “Bestrijdingsmiddelen in beken en kanalen – Feiten over bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater in Drenthe”, waaruit blijkt dat de helft van de gevonden bestrijdingsmiddelen geclassificeerd wordt als zeer gevaarlijk. Daarnaast blijkt Drenthe voor duurzame landbouw hekkensluiter in Nederland.
De situatie in Drenthe is zorgwekkend aldus WECF, Women Engage for a Common Future. In 2014 kwamen gemiddeld 14 verschillenden bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater voor. Het meest belast blijkt het water bij Smilde, Oosterhesselen, Erica, Barger-Compascuum, Klazienaveen en Hoogeveen; in deze gebieden werden 25 tot 41 verschillende stoffen in sloten en kanalen gevonden. Maar liefst 74 verschillende actieve stoffen bleken in de Drentse wateren aanwezig. De helft van deze stoffen staan te boek als zeer gevaarlijk (PAN Liste of Highly Hazardous Pesticides).
Nog ernstiger
De werkelijke situatie zou nog ernstiger kunnen zijn: één vierde van de stoffen die in Drenthe in het monitoringsprogramma waren opgenomen, konden door analytische beperkingen niet of gedeeltelijk gemeten worden. Het al of niet overschrijden van de vastgelegde normen geeft overigens weinig inzicht in de werkelijke risico’s van bestrijdingsmiddelen die in het oppervlaktewater voorkomen. WECF doet daarnaast in dit rapport voorstellen om dit Drentse milieuprobleem effectiever op te lossen
Sinds jaren worden door de provincie Drenthe, Waterschappen en andere belanghebbenden programma´s en maatregelen ontwikkeld om de emissie van bestrijdingsmiddelen uit de agrarische sector te verminderen. Tot nu toe waren de genomen maatregelen voor Drenthe – een provincie met zeer kwetsbare gronden – onvoldoende. Drenthe is zelfs hekkensluiter als het gaat om duurzame landbouw: in de provincie werd in 2015 slechts 0,66% van het landbouwareaal biologisch bewerkt.
Pesticiden schadelijk voor mens en milieu
Margriet Samwel-Mantingh, WECF expert op het gebied van water- en voedselveiligheid stelt daarom:
“Het is daarom de hoogste tijd dat ook Drenthe een duurzame land- en tuinbouw in de praktijk brengt, die bijdraagt aan een de nationale en internationale doelstellingen voor een gezonde leefomgeving, duurzame consumptie en productie en goed functionerende ecosystemen.”
Internationale Week zonder Pesticiden
Ieder jaar vindt van 20 tot en met 30 maart jaarlijks de “Pesticide Action Week” plaats. Dit jaarlijkse internationale evenement is bedoeld om alternatieven voor pesticiden te bevorderen om het milieu en de gezondheid te verbeteren. De Week zonder Pesticiden vindt plaats in meer dan 10 verschillende landen in Europa. Dit jaar ligt de nadruk op het gebruik van alternatieven.
Naar een rechtvaardige, duurzame en gezonde wereld
WECF, Women Engage for a Common Future, is een netwerk van ruim 150 vrouwen- en milieuorganisaties in meer dan vijftig landen, met een historische focus op West en Oost- Europa, Kaukasus en Centraal-Azië. WECF leden en partners werken gezamenlijk aan duurzame ontwikkeling, bescherming van gezondheid en milieu en armoedebestrijding. Dat doen we internationaal zowel via praktisch projectwerk op locatie of door middel van bewustwordingscampagnes als Een Veilig Nest in Nederland.
Persbericht WECF
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Nou Jeroen, ik zie toch liever niet het CDA in het rijtje, want die zijn tegen alle regels wat boeren betreft.
Het CDA is nog verwoestender dan het VVD wat natuur en milieu betreft, een zeer egoistische partij.
Groningen word zeker vergeten, want ook daar alleen maar mono-cultuur en zeer veel sproeien, daar besteden landbouwboeren hun meeste tijd aan. Kijk naar de omliggende sloten, daar groeid of leeft niets. Kijk eens hoeveel er gesproeid word over de aardappels, ze gaan met vergif de grond in en daarna worden ze zeer regelmatig besproeid en voor het rooien word het loof dood gesproeid, zou zeggen smakelijk eten.
Nee Kengai, het CDA is niet tegen alle regels wat boeren betreft, het CDA is tegen onwerkbare regels die de NLse boeren (die al vele malen milieuvriendelijker werken als buitenlandse collega’s) op hogere kosten jaagt.
En nee, in Groningen zijn vrijwel geen monoculturen, daar is net als in de rest van NL sprake van vruchtwisseling, ga eens de grens over, daar zie je monoculturen.
En nee, boeren besteden maar een klein deel van hun tijd aan gewasbescherming, en dat bespuiten is echt niet meer als noodzakelijk,de kosten daarvan zijn er veel te hoog voor.( wat zijn landbouwboeren overigens ?)
Zelfs Klaas Knot van De Nederlandsche Bank heeft zo even bij het te vormen kabinet aangedrongen op een duurzaam beleid op sociaal en ecologisch gebied. Geld en duurzaamheid zijn niet tegenstrijdig. Juist verantwoord en duurzaam beleid behoudt het goede en zal gigantisch veel geld besparen. Alleen moet iedereen dat nog in gaan zien.
We weten het allemaal al lang, maar we doen er zo weinig mee. Het is echt heel hoog tijd om nu eindelijk de werkelijkheid eens onder ogen te durven zien en over te stappen naar gezonde onschadelijke duurzame methodes in o.a. landbouw en energie. We kunnen eenvoudigweg niet doorgaan met de wereld nog verder te verzieken. Het is eigenlijk schaamteloos zoals mensen denken het recht te hebben om de aarde te vervuilen en vernietigen. Dus hopelijk komen VVD, D66, CDA en GroenLinks er samen uit en gaan zij zich uiterst gemotiveerd inzetten voor een duurzame wereld met gezondheid, welzijn en veiligheid voor alle levende wezens op aarde.