Kleine stukjes plasticverpakking komen in grote aantallen in veevoer terecht als onderdeel van het recyclingproces in het Verenigd Koninkrijk. Deskundigen waarschuwen dat dit zeer ongezond is voor zowel mens als dier.

veevoer
Veedieren krijgen microplastics binnen via veevoer | Foto: Publiek domein

Het plasticgehalte is zo hoog dat Britse boer Andrew Rock het materiaal fysiek zag zitten in de brokken die hij zijn varkens voerde. Rock runt een kleinschalig varkensbedrijf in Lincolnshire, en zag al enkele maanden kleine stukjes plastic in het voer van zijn varkens.

“In mijn achterhoofd dacht ik dat het misschien mensen waren die handschoenen in de voederfabriek lieten vallen. Ik nam een kilo schep uit de zak en deed dit enkele weken lang. Ik legde het in het licht en vond plastic in bijna elke schep.”

Maar het bleek te gaan om een normaal onderdeel van het recyclingproces. Weggegooid voedsel wordt met plasticverpakking en al tot diervoer verwerkt, waarbij een bepaalde hoeveelheid plastic in het eindproduct dus wordt toegestaan. Op vragen of dit veilig was voor consumptie, antwoordden de leveranciers dat het product binnen deze wettelijke grenswaarden viel.

Gedooggrens

Elk jaar wordt in het Verenigd Koninkrijk meer dan 650.000 ton ongebruikt voedsel, van broden tot Marsrepen, gered van de stortplaats en tot veevoer verwerkt. Het systeem dat de plasticverpakkingen verwijdert kan niet alles opvangen, en daarom is in het VK een limiet van 0,15 procent plastic toegestaan door het Food Standards Agency. Het officiële EU-niveau voor in veevoer toegestaan plastic is nul, hoewel veel andere landen in werkelijkheid met dezelfde limiet van 0,15 procent werken. Nederland hanteert sinds 2006 ook deze 0,15 procent gedooggrens.

Actueel probleem

Uit een recentelijk onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam blijkt dat nagenoeg 80 procent van de geteste vlees- en zuivelproducten van boerderijdieren microplastics bevat. Alle twaalf monsters van voederpellets en versnipperd voer bleken plastic te bevatten. Maria Westerbos, directeur van Plastic Soup Foundation:

“Het lijkt erop dat – in ieder geval een deel van de – restpartijen van de voedingsmiddelenindustrie, waaronder supermarkten, met verpakking en al wordt verwerkt tot veevoer. Dit is niet alleen schadelijk voor het dierenwelzijn, maar wellicht ook voor onszelf.”

Schadelijk voor dier en mens

Volgens Dr. Heather Leslie zou “het niveau van plastic in veevoer helemaal nul moeten zijn”. Leslie is ecotoxicoloog gespecialiseerd in microplastics aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

“Er is een gebrek aan transparantie over wat de dieren te eten hebben gekregen.”

Kleine microplastics kunnen tijdens de verwerking van het voer vrijkomen en microplastics zijn nog schadelijker voor de gezondheid van het dier.

“We weten al tientallen jaren dat fijne plastic deeltjes na inname de darmbarrière van zoogdieren passeren en in de bloedbaan terechtkomen. Dat is al getest bij varkens, honden, ratten en ook bij kippen. Vanuit de bloedbaan kunnen ze worden getransporteerd naar weefsels en organen. Dat weten we uit studies met ratten.”

Milieu ook al vol met microplastics

Dr Stephanie Wright, een Research Associate aan King’s College London die de impact van microplastics op de menselijke gezondheid bestudeert, waarschuwde echter dat het moeilijk is om te weten of plastic in diervoeder een belangrijke rol speelt. De chemische belasting op mens en dier door de omgeving is namelijk al zo enorm groot. Ze zei:

“We hebben momenteel ongeveer 8 miljard ton plastic geproduceerd. Tegen 2050 zal er 25 miljard ton op de planeet zijn. De menselijke chemische productie stijgt.”

Bronnen:

  • The Guardian (1, 2)
  • Plastic Soup Foundation (1, 2)

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee