De Belgische supermarktketens Colruyt en Delhaize hebben varkensvlees van het grote Spaanse familiebedrijf El Pozo uit de schappen gehaald, na het zien van schokkende beelden over dierenmishandeling en ernstige verwaarlozing. De beelden werden gemaakt door dierenrechtenorganisatie Animal Equality, in samenwerking met televisiezender La Sexta. Ze tonen varkens met open wonden, enorme gezwellen, misvormingen en andere zware afwijkingen. Nederland exporteerde vorig jaar ruim 316.000 biggen naar Spanje, wat inmiddels ons derde afzetland is geworden van levende varkens.
De vreselijke beelden werden gemaakt bij een fokker die levert aan El Pozo. Ze zijn dermate schokkend dat de Belgische supermarkten vrijwel direct besloten om het vlees van El Pozo uit de schappen te halen, om zich te beraden op verdere samenwerking met het Spaanse bedrijf. Naast ernstig zieke dieren tonen de beelden ook dode en ontbindende varkens en is duidelijk dat de zieke varkens geen enkele vorm van medische behandeling krijgen. Supermarktketen Colruyt liet eergisteren in een persbericht weten:
“Vandaag werd naar aanleiding van de schokkende beelden een oproep naar al onze betrokken winkels gestuurd om die specifieke referentie met onmiddellijke ingang uit de rekken te nemen. We gaan in verdere dialoog met onze leverancier om te kijken wat de volgende stappen in de samenwerking zullen zijn.”
De oproep om het vlees uit de verkoop te halen kwam van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Aanvankelijk kondigde Delhaize nog aan eerst een onderzoek te willen starten, maar na korte tijd besloot ook deze keten om het vlees van El Pozo uit de schappen te halen. Overigens meldt het vleesbedrijf dat de getoonde fokkerij geheel voldoet aan de Spaanse en Europese wetgeving en dat het zou gaan om dieren met een aangeboren afwijking of ziekte die apart staan om ze te monitoren.
Bekijk hieronder de reportage ‘Het geheim van El Pozo’, gemaakt door Animal Equality:
Ook in Nederland
El Pozo exporteert het varkensvlees wereldwijd, vooral in de vorm van ‘exclusieve’ vleesspecialiteiten. Bij een zoektocht ontdekte Animals Today dat het vlees van El Pozo ook in Nederland verkocht wordt, zoals bij een slagerij in Leeuwarden. Wij vroegen deze slagerij of ze van plan zijn om door te gaan met de verkoop van varkensvlees van El Pozo. De slager:
“Ik heb mijn leverancier daarnaar gevraagd en die zou dat verder uitzoeken. Dat wacht ik eerst af. Ik vind dat je eerst zeker moet weten dat het zo is als het nu gebracht wordt.”
Later in het gesprek blijkt dat de betreffende slager nog niet op de hoogte is van de beslissing van Colruyt en Delhaize om het vlees van El Pozo uit de schappen te halen. Overigens sluit hij niet uit dat er meer slagers zijn in Nederland die producten van El Pozo verkopen, maar dat hiervan geen duidelijk overzicht is omdat ze er niet allemaal mee adverteren op hun website.
Animal Equality heeft op flickr een hoeveelheid schokkende foto’s gepubliceerd met betrekking tot varkens bestemd voor El Pozo. Deze beelden zijn hier te zien.
Bronnen: VTM, Boerderij, Animal Equality/YouTube, Igualdad Animal/flickr ©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Echt weer opnieuw rakende beelden om te zien! Het is even zoeken naar de petitie op Animal Equality, maar teken, want dit kan echt niet!!
Er moet een tijd komen dat het zeer asociaal gedrag is als je nog vlees eet.
Goed dat deze supermarktketens nu stoppen met de verkoop. Maar ook wel bizar, ernstig en kwalijk dat het zo ver moet komen en tot op heden gewoon was doorgegaan.
Goed dat er organisaties zijn die dit soort wantoestanden aan het licht brengen.
Maar de beste en meest zekere en efficiënte manier om dierenleed te voorkomen is natuurlijk door gewoon helemaal geen vlees meer te eten. En liefst ook geen andere producten van dierlijke oorsprong meer te gebruiken.