In het Duitse Emsbüren is een Afrikaanse varkenspest-besmetting op een zeugenbedrijf zeer waarschijnlijk veroorzaakt door menselijk handelen, melden zowel de Nederlandse Rijksoverheid als de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV). Het bedrijf ligt op slechts 15 kilometer van het Overijsselse Denekamp en daarmee komt de Afrikaanse varkenspest erg dichtbij.
Het Duitse varkensbedrijf waar de besmetting is gevonden heeft 280 zeugen en 1500 biggen. Het bedrijf ligt in de deelstaat Nedersaksen, op ongeveer 15 kilometer ten oosten van het Overijsselse Denekamp. Alle dieren op het bedrijf zijn afgemaakt en er is een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone 10 kilometer ingesteld. Ondanks dat de precieze oorzaak van de besmetting nog niet duidelijk is, is het waarschijnlijk een gevolg van menselijk handelen. In de Duitse regio lijken geen wilde zwijnen besmet te zijn. De Nederlandse Rijksoverheid schrijft:
“Gezien de afstand tot eerdere besmette locaties is het waarschijnlijk dat de uitbraak in Emsbüren het gevolg is van menselijk handelen.”
De Afrikaanse varkenspest is een zeer besmettelijke virusziekte bij varkens en varkensachtigen zoals wilde zwijnen. Pas tegen 2030 wordt een vaccin tegen het virus verwacht. In verschillende Europese landen zijn afgelopen tijd besmettingen gevonden.
.
Crisisteam
In de provincie Overijssel wordt afrastering geplaatst bij parkeerplekken om wilde zwijnen tegen te houden en ook worden er waarschuwingsborden neergezet. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een crisisteam ingericht. In het grensgebied zijn jagers geïnformeerd en zij hebben instructies gekregen rondom het vinden van dode zwijnen en bemonstering van geschoten zwijnen. Dit is afgestemd met Duitse jagers. Opvallend, want in andere gebieden met Afrikaanse varkenspest geldt een strik jacht- en betreedverbod.
.
Geen besmettingen in Nederland
In Duitsland wordt gewerkt het opsporen van de besmettingsbron door middel van een traceringsonderzoek. Daarnaast worden contacten tussen de besmette locatie en andere varkensbedrijven en wildezwijnenpopulaties in kaart gebracht. Op dit moment zijn er in Nederland zowel bij varkenshouderijen als bij wilde zwijnen nog geen besmettingen gevonden. Varkenshouders en bezoekers dienen extra alert te zijn en op de hoogte te zijn van de risico’s, vooral nu besmetting via menselijk handelen heeft plaatsgevonden.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?