Onderzoeksgroep Ongehoord heeft zieke, dode en gewonde varkens gefilmd in de megastal van Annechien ten Have-Mellema in het Groningse Beerta. Ten Have-Mellema adviseert als lid van de Raad voor Dieraangelegenheden de overheid inzake dierenwelzijn. Ze krijgt als enige Nederlandse varkensfokker twee Beter Leven sterren van de Dierenbescherming. Ongehoord filmde ook zieke en gewonde varkens bij Wroetvarken fokker Edwin Tijink in Almelo en bij Wroetvarken oprichter Jan Broenink in Langeveen. Broenink won eerder dit jaar een Deltaplan Veehouderij Award van de Dierenbescherming en heeft 1 ster Beter Leven.

Varkensleed op 2 sterren Beter Leven boerderij van Annechien ten Have-Mellema
Varkensleed op 2 sterren Beter Leven boerderij van Annechien ten Have-Mellema | Foto: screenshot video Ongehoord/Vimeo

Een onderzoeksteam van Ongehoord heeft over de periode van een jaar (augustus 2020 – september 2021) de megastal van Ten Have-Mellema meermaals bezocht. In elke afdeling van het bedrijf en bij elk bezoek werden misstanden gezien.

Varkensleed

In de kraamafdeling werden naast ‘vrijloopkraamhokken’ klassieke kraamkooien gebruikt waarin moedervarkens een maand lang ingeklemd staan tussen stangen. Ook in de inseminatie-afdeling stonden varkens in kooien die te krap waren om zich om te draaien. In de ‘dartelstallen’ voor de vleesvarkens werden ernstig zieke dieren gefilmd. Veel varkens hadden wonden door staartbijterij, een gedragsstoornis die ontstaat uit verveling en frustratie. Meerdere vleesvarkens waren kreupel, een had een enorm gezwel aan de poot. Zowel in de kraamafdeling als bij de vleesvarkens werden meerdere dode biggen en varkens gefilmd.

Varkensleed op 2 sterren Beter Leven boerderij van Annechien ten Have-Mellema
In de kraamafdeling en bij de vleesvarkens werden meerdere dode biggen en varkens gefilmd | Foto: screenshot video Ongehoord/Vimeo

Beter Leven keurmerk

Uit het onderzoek, te vinden op ongehoord.info, blijkt ook dat ten Have de voorschriften van het Beter Leven keurmerk niet naleeft. Moedervarkens werden ’s nachts uit hun slaap gehouden door licht in de stal, in meerdere hokken was geen stro of strooisel aanwezig en biggetjes werden te snel van hun moeder gescheiden. Bovendien werd ten Have’s varkensbedrijf in 2018 omgebouwd naar megastal, wat sinds 2012 verboden is voor het Beter Leven keurmerk.
.

.
Het is niet de eerste keer dat Ongehoord misstanden filmde in het bedrijf van Annechien ten Have-Mellema. In 2011 bracht de onderzoeksgroep beelden naar buiten van varkens met krassen en wonden, en verlamde en dode biggen. De dieren werden indertijd gehouden in ‘Comfort Class’, een concept dat ten Have-Mellema ontwikkeld had in samenwerking met de Dierenbescherming.
Johan Boonstra, woordvoerder van Ongehoord:

Hamletz is het zoveelste voorbeeld van misleidende marketing door de vleesindustrie. Dat zelfs de adviseurs van de overheid daar aan meedoen is ronduit schokkend.”

Varkensleed in stallen Wroetvarken

In de wroetstal van Broenink te Langeveen werden varkens gefilmd met open wonden door staart- en oorbijterij, schrammen en wonden op het lichaam, navelbreuken en ernstige kreupelheid. In de fokkerij van Tijink, waar de moederdieren voor de wroetvarken-keten gefokt worden, werden kreupele dieren gefilmd. Een varken had grote open wonden op de rug. Sommige varkens hadden een huidziekte en vertoonden jeukende huiduitslag over hun hele lichaam. Toch krijgt Wroetvarken 1 ster Beter Leven van de Dierenbescherming
.

Winnaar Deltaplan Veehouderij Award

In 2021 ontving Jan Broenink voor zijn wroetvarken-concept de Deltaplan Veehouderij Award, een initiatief van de Dierenbescherming. Met het Deltaplan Veehouderij wil de Dierenbescherming werken aan een ‘diergerichte, integraal duurzame veehouderij’. Voorzitter van de Deltaplan Award jury was varkenshoudster Annechien ten Have, in wiens bedrijf Ongehoord eveneens zieke en gewonde varkens filmde. Het wroetvarken-concept werd door de jury beoordeeld als ‘een inspiratiebron voor veehouders’.
.

Karen’s blog: Weer gruwelijke beelden, wat is er met mijn aangifte gebeurd?

Gosschalk

In Stichting de Wroetstal heeft naast oprichter Jan Broenink, ook Ben Gosschalk zitting. Zijn gelijknamige slachthuis was deze zomer wekenlang gesloten vanwege de misstanden die Varkens in Nood er wist te filmen. Later bracht Ongehoord naar buiten dat De Dierenbescherming bleef samenwerken met de omstreden slachter. Johan Boonstra van Ongehoord:

“Opnieuw toont ons onderzoek aan dat consumenten misleid worden met onterechte dierenwelzijnsclaims. Het lijkt er op dat dierenwelzijn en vleesproductie niet samen gaan.”

Bronnen:

  • Persberichten Ongehoord [1, 2]