Een reusachtig kunstwerk van een springend varken werd gisteren in Amsterdam door Dolf Janssen onthuld. Het kunstwerk op het Museumplein heet ‘Ode aan het varken’ en is van kunstenares Jantien Mook. Het verbeeldt een vreugdesprong, een sprong naar de vrijheid die ieder dier verdient. Ode aan het varken is het symbool van een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit: het Europees burgerinitiatief tegen het gebruik van kooien in de veehouderij.
Dolf Jansen vertelde in zijn column voor radioprogramma Vroege Vogels over het verhaal achter het varken, het verhaal van de varkensindustrie:
“Een paar weken geleden zag ik een varken en kreeg ik tranen in mijn ogen. Zo mooi, zo onverwachts, zo poëtisch. […] Pas later, nadat ik me had afgevraagd waarom het grote glimmende beest me zo blij maakte, ging ik op zoek naar het verhaal achter dat varken. De kunstenaar vraagt zich af hoe het kan dat we varkens blijven aandoen wat we ze aandoen. Opfokken, veetransporten, stalbranden, soms mishandelingen, ook slacht. Terwijl we weten hoe slim ze zijn. Welke intelligentie ze hebben, waar ze op reageren, hoe ze stress en emoties voelen, welke behoeftes ze hebben.”
Vreugdesprong
Kunstenares Jantien Mook over de vreugdesprong, die het varken op het Museumplein in Amsterdam uitbeeldt:
“Ik wil met ‘Ode aan het varken’ de schoonheid en de kracht van het dier tonen. ‘De sprong’ die de varkenssculptuur maakt staat voor plezier en vrijheid, zo hoop ik dat mensen niet wegkijken maar zich juist vereenzelvigen met het dier. Ik denk dat veel mensen het erover eens zijn dat ook dieren een natuurlijk leven moeten hebben, in de buitenlucht en in vrijheid.”
Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ in de veehouderij
Het burgerinitiatief is een oproep aan de Europese Commissie om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor onder andere moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden en kwartels. Kooihuisvesting leidt tot zeer ernstig dierenleed: dieren hebben geen mogelijkheid tot natuurlijk gedrag, raken vaak gewond en lijden aan hevige stress en frustratie. Initiatiefnemer is Compassion in World Farming (CIWF). Meer dan 140 organisaties uit heel Europa ondersteunen het burgerinitiatief.
In een jaar tijd worden ruim 1 miljoen handtekeningen verzameld in Europa, waarna de Europese Commissie verplicht is met een officiële reactie te komen en het Europees Parlement erover zal stemmen. Sinds de start in september vorig jaar hebben al meer dan een miljoen mensen het burgerinitiatief ondertekend, waaronder 120.000 Nederlanders. De organisaties gaan door met het verzamelen van handtekeningen om een zo groot mogelijke impact in Brussel te maken.
- Het burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ is hier te ondertekenen
Bron:
- Persbericht Varkens in Nood