De ernstig bedreigde vaquita – ook bekend als de Californische bruinvis – kan zich herstellen als de illegale visserij zou stoppen. Hierbij is het ook van belang dat vissers overstappen op duurzamer vistuig. De bruinvissen hebben namelijk voldoende genetische diversiteit om als soort te overleven. Momenteel zijn er nog slechts 10 individuen in leven en daarmee behoren ze tot de meest bedreigde dieren ter wereld.
De vaquita stamt af van de gewone bruinvis. De zeezoogdieren zijn ongeveer anderhalve meter lang en daardoor klein genoeg om vast komen te zitten in kieuwnetten die door vissers worden gebruikt in het noorden van de Golf van Californië en Mexico. De fijn geweven netten worden gebruikt om garnalen en vissen te vangen, maar helaas raken de vaquita’s ook verstrikt in de netten als bijvangst.
Genetische diversiteit
Onderzoekers maken zich zorgen over de met uitsterven bedreigde walvissoort. Zeker nu er nog maar zo weinig van over zijn. Een onderzoek in het tijdschrift Science geeft echter hoop. Het artikel suggereert dat de genetische diversiteit van de soort lange tijd vrij laag is geweest. De vaquita’s zouden daardoor mogelijk minder kwetsbaar zijn voor inteelt.
There is a glimmer of hope for the endangered vaquita, but things must change now. #EndangeredSpeciesDay
https://t.co/nUbiz0W8rs— Greenpeace International (@Greenpeace) May 20, 2022
Ook toonden de onderzoekers aan dat er slechts zes procent kans is dat de vaquita’s uitsterven wanneer zij niet meer in netten verstrikt raken. De onderzoekers bekeken aan de hand van een model verschillende scenario’s. De grote maar? Voorkomen dat er op dit moment nog meer vaquita’s sterven, is belangrijk om de soort in stand te houden en daarvoor moet de visserij wel meewerken.
Kieuwnetten verboden
In het noorden van de Golf van Californië en Mexico is het vissen met kieuwnetten verboden, maar dit wordt niet gehandhaafd. Alternatieven worden op dit moment amper tot niet gebruikt. Daarnaast is de georganiseerde misdaad vaak betrokken bij de visserij vanwege de aanwezigheid van de totoaba, een populaire vis in China.
Veel mensen in China geloven in de geneeskrachtige werking van deze vis, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Lees meer over de handel in tatoaba in dit artikel:
Handel totoaba in Mexico goedgekeurd: fatale klap voor laatste vaquita’s?
Bron:
©AnimalsToday.nl Annebelle Nooteboom