Omdat in Schotland de komende 3 jaar niet op wilde zalm gevist wordt zullen zeehonden ook niet langer gedood worden. Het is voor zalmvissers legaal om zeehonden te doden wanneer die in de vangstgebieden aanwezig zijn. Door de vrees voor te weinig wilde zalm en druk van dierenbeschermers zullen de zeehonden de komende jaren met rust gelaten worden.
Dit goede nieuws voor de zeehonden hangt samen met een besluit van de Schotse regering om vanaf 1 april 2016 een vangstverbod van 3 jaar uit te vaardigen op wilde zalm. Aanleiding is een ‘gebrek aan inzicht over de daadwerkelijk hoeveelheid gevangen zalmen en de natuurlijk voorkomende aantallen’. Het besluit moet overbevissing voorkomen, maar komt ook tegemoet aan de protesten tegen het doden van zeehonden door de visserij. Vorig jaar zouden er langs de Schotse kust 205 zeehonden gedood zijn, maar volgens sommigen is dat nog maar het topje van de ijsberg.
Uitschakelen
Omdat zeehonden beschouwd worden als concurrenten is het niet verboden voor de zalmvissers om ze te doden en zo de concurrentie uit te schakelen. Onder meer Sea Shepherd heeft zich met hand en tand verzet tegen deze jacht op zeehonden door de Schotse zalmvisserij. Op de Facebookpagina van Captain Paul Watson staat te lezen:
“Na twee jaar actief actievoeren met veel risico’s hoeft Sea Shepherd UK waarschijnlijk niet meer terug te keren naar het noorden van Schotland om zeehonden te beschermen, tenminste voor de komende drie jaar.”
Volgens Sea Shepherd zijn de Schotse wilde zalmvissers berucht als jagers op zeehonden, nog meer dan viskwekerijen. Met name Usan Salmon Fisheries Ltd (Scottish Wild Salmon Company) wordt genoemd in combinatie met de jacht op zeehonden. Het (tijdelijke) vangstverbod op wilde zalm geldt zowel voor de varende visserij als voor vast opgestelde netten.
Protest
Sea Shepherd vraagt zich af of er daadwerkelijk sprake is van angst voor overbevissing of eerder vrees voor slechte publiciteit door de slachting onder zeehonden. Zo’n 70 vrijwilligers van Sea Shepherd waren de afgelopen jaren actief langs de Schotse kust en zij gingen regelmatig de confrontatie aan met de zeehondenjagers. Dit protest leidde tot veel negatieve aandacht voor de Schotse zeehondenjacht.
Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel