Met de afsluiting van de CITES CoP18 in Genève is op de valreep goed nieuws: van de delegaties uit 170 landen heeft toch een meerderheid gestemd tegen het vangen van jonge Afrikaanse wilde olifanten voor export naar dierentuinen. Aanvankelijk leek deze handel in olifanten niet aan banden gelegd te worden, maar er is toch een mijlpaal bereikt.

wilde olifanten
Toch vangstverbod wilde olifanten voor dierentuinen | Foto: publiek domein

De algehele stemming na afloop van de CoP18 in Genève was positief, want er zijn mooie successen geboekt. Zo zijn de voorstellen om de handel in bepaalde haaien- en roggensoorten te gaan reguleren (Appendix II) aangenomen en twee Aziatische ottersoorten die op uitsterven staan zijn naar Appendix I gegaan: alle handel is verboden en daarop moet gehandhaafd worden. Giraffen gingen ook naar Appendix II, wat inhoudt dat de handel in hun lichaamsdelen en als trofee gereguleerd wordt met certificaten. Dit gaat ook gelden voor een aantal Sri Lankaanse reptielensoorten.

Goed en slecht nieuws uit Genève voor giraffen, olifanten en neushoorns

Helaas zijn er ook minder positieve beslissingen genomen in Genève, want Zuid-Afrika mag de trofeejacht op zwarte neushoorns versoepelen. Ook kregen niet alle voorgestelde soorten hun Appendix I of II-status.

Toch verbod vangst wilde olifanten voor dierentuinen

Voor wilde Afrikaanse olifanten (Aziatische olifanten zijn wat strenger beschermd) was het lang spannend in Genève. Een land als Zimbabwe beweert veel meer olifanten te hebben dan tellingen aangeven en het land wil de dieren graag verkopen, onder meer naar China, wat eerder dit jaar nog gebeurde. Aanvankelijk leek dat de EU het voorstel zou blokkeren, maar er is in Genève toch een stokje voor deze handel gestoken.

Opnieuw wilde olifanten Zimbabwe verkocht aan China

Ook een voorstel om toch weer neushoornhoorn te mogen verhandelen haalde het niet, evenals de verkoop van ivoorvoorraden. Zeeschildpadden gaan beter beschermd worden.

Naleving?

Pangolins hebben de hoogste bescherming (Appendix I), maar zijn meer dan ooit het slachtoffer van illegale handel en stroperij. Het dier wordt gedood voor zijn schubben en vlees en dat heeft dramatische gevolgen. Dit is tevens het bewijs dat een afspraak wel gemaakt kan worden, maar dat die ook nageleefd moet worden. CITES is dan ook geen ideële instelling maar een conferentie van mensen uit landen met botsende belangen.

Undercovervideo toont wrede handel in schubdieren India

Wollige mammoet

Een bijzondere afspraak is dat er een onderzoek komt naar ivoor van de wollige mammoet. Door het ontdooien van de permafrost komen veel diepgevroren dode mammoeten vrij. Gevreesd wordt dat zonder handelsverbod illegaal olifantenivoor witgewassen gaat worden als mammoetivoor.

Er is ook onderzoek aangekondigd naar de internationale handel in zangvogels; een complex probleem waar de CoP18 nog niet aan toe was. Costa Rica heeft aangeboden de CoP19 in 2022 te organiseren. Dat voorstel is warm begroet.

  • Lees ook:

Interview: Verdwaalde schubdieren in de stedelijke jungle van Singapore

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel