De provincie Utrecht heeft vandaag vergunning verleend voor het ‘negatief conditioneren’ van een alleenstaande wolf, die bij Austerlitz op 31 juli contact zocht met een hond en daarbij een jong kind omver liep. Uit DNA-onderzoek blijkt dat het gaat om een wolf die sinds een paar maanden regelmatig contact zoekt met honden. Ook heeft de provincie vergunning verleend voor het afschot van een eventuele ‘probleemwolf‘.

Utrecht staat negatief conditioneren wolf toe, mogelijk afschot
Provincie Utrecht staat ‘negatief conditioneren’ wolf toe, mogelijk afschot | Foto (illustratief): publiek domein

Het gedrag van de alleenstaande wolf wordt door deskundigen als ‘onnatuurlijk en ongewenst’ beschouwd, zo schrijft de provincie Utrecht. Het afgelopen jaar kwamen verschillende meldingen binnen bij het Wolvenmeldpunt van een wolf die dichtbij mensen en honden kwam. In twee gevallen was daarbij een kind betrokken. Van het incident bij Austerlitz is nu door DNA-onderzoek vast komen te staan dat het gaat om een alleenstaande wolf, bekend onder nummer GW3237m:

“De provincie heeft mede op basis van die uitslag vandaag een vergunning tot negatief conditioneren kunnen afgeven.”

Van het incident op 16 juli op landgoed Den Treek-Henschoten bij Leusden is niet bekend om welke wolf het gaat. Er was te weinig DNA van goede kwaliteit beschikbaar om een DNA-profiel op te kunnen stellen, zo meldt de provincie:

“Deskundigen denken op basis van ooggetuigenverklaringen dat het gaat om een van de wolven van het wolvenpaar dat een nest welpen heeft en de welpen wilde beschermen. Bij gebrek aan voldoende DNA van een goede kwaliteit valt dat niet met zekerheid te zeggen en is de aanvraag voor een vergunning tot negatief conditioneren van dit paar op dit moment aangehouden.”
.

Diererik van Liere: Met z’n allen aan het werk voor een schuwe wolf

Negatief conditioneren, maar ook afschot mogelijk

De provincie heeft op 23 augustus een vergunning afgegeven om de alleenstaande wolf te vangen, verdoven en zenderen. Dit heet negatieve conditionering:

“De verwachting van experts is dat de wolf daardoor schrikt en angstig wordt en vervolgens weg zal blijven bij mensen. Mocht de wolf nog steeds contact zoeken met honden en mensen, dan kan hij met paintball beschoten worden. Die negatieve ervaring zou ervoor moeten zorgen dat de wolf mensen en honden daarmee associeert en vervolgens uit hun buurt blijft.”

Naast ‘negatief conditioneren’ is ook vergunning afgegeven om een wolf af te schieten als er zich een noodsituatie voordoet:

“Gegeven de huidige situatie wil de provincie alle ‘instrumenten’ en middelen die binnen haar bevoegdheid en wettelijke mogelijkheden liggen beschikbaar hebben om zo snel mogelijk te kunnen inzetten wanneer nodig.”

.

Utrecht staat 'negatief conditioneren' wolf toe, mogelijk afschot
Negatief conditioneren, mogelijk afschot | Foto (illustratief): publiek domein

Het vangen van de wolf wordt gedaan door specialisten, schrijft de provincie Utrecht. Nu de vergunning is afgegeven begint de voorbereiding daarvan:

“Deze voorbereiding kost tijd, onder meer omdat gekeken wordt waar de wolf zich ophoudt en wat de beste plekken zijn om hem te vangen. Experts waarschuwen dat het niet makkelijk is om de wolf te vangen en dat het tijd en geduld vergt. Door nu de voorbereiding te starten, wil de provincie klaar zijn om tot vangen over te gaan, zodra de vergunning onherroepelijk is.”

De provincie Utrecht, gemeenten Leusden, Zeist, Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug roepen inwoners en bezoekers op om ‘zeer voorzichtig’ te zijn in het bosgebied Utrechtse Heuvelrug. Het advies is om de bossen in genoemde gemeenten niet met jonge kinderen in te gaan en honden aangelijnd en dichtbij te houden.

Bron:

Diederik van Liere: Tumult rond een wolf met welpen

©AnimalsToday.nl BVR