Wat gebeurt er als een wolf stuit op een familie wilde lynxen? Bioloog en wildlife video- en fotograaf Zenek Wojtas legde deze bijzondere ontmoeting vast op video in de besneeuwde bossen van de Karpaten in Polen. De wolf en lynx waren bijna uitgestorven in Europa. Maar dankzij Europese natuurbeschermingsregels keren deze iconische roofdieren langzaam terug en kunnen ze elkaar ook weer tegenkomen.
Wojtas vertelde hierover:
“Het observeren van wilde lynxen en wolven in hun natuurlijke leefgebied is erg moeilijk en lukt zelden. Ik ben vaak maanden op zoek in de kou om dieren te zien. Deze ontmoeting is uniek. Toen de wolf langzaam naar de vrouwtjeslynx liep kromde ze haar rug om haar jongen te beschermen, zoals alle moeders zouden doen. Het was geen gevecht. De wolf wilde alleen maar spelen.’’
© WWF/Zenek Wojtas
Bescherming
De euraziatische lynx en de grijze wolf – de voorouders van onze kat en hond – waren bijna uitgestorven in sommige delen van Europa, waardoor ze beschermd moeten worden door de Europese natuurwetten. Naar schatting van WNF leven er op dit moment ongeveer 1000 wolven en 200 lynxen in Polen. De bijzondere video is een nieuw bewijs dat de diersoorten zich geleidelijk kunnen herstellen in Europa. Maar ze zijn nog steeds bedreigd en hebben bescherming nodig.
WNF maakt zich sterk voor behoud van de Europese natuurwetten die bedreigde diersoorten, zoals de lynx en de wolf, en prachtige natuurgebieden beschermen. Lidstaten moeten de regels volledig in hun nationale wet- en regelgeving doorvoeren om de wilde natuur in Europa de ruimte te geven en te behouden. Natuurbescherming is nog steeds hard nodig. Uit een recent rapport van WNF bleek nog dat industriële activiteiten zelfs natuurgebieden in Europa met de status Werelderfgoed bedreigen.
Persbericht WNF