Behalve dat Luzon het grootste eiland is van de Filippijnen, is het ook een zeer bijzonder eiland. Van alle plekken in de wereld heeft het namelijk de grootste diversiteit van unieke niet-vliegende zoogdieren.
Wetenschappers uit zowel Amerika als de Filippijnen deden 15 jaar lang onderzoek naar het berg- en bosrijke eiland. Zij vonden in totaal 56 niet-vliegende zoogdieren op het eiland. 52 daarvan zijn nergens anders ter wereld te vinden. Daarnaast was een groot gedeelte van de diersoorten geheel nieuw voor de onderzoekers. Gedurende het onderzoek identificeerden zij maar liefst 28 nieuwe diersoorten. Van deze nieuw geïdentificeerde soorten zijn er bijvoorbeeld vier verschillende soorten boommuisjes met wimpers zo lang dat ze bijna tot hun enkels komen.
Versnelde evolutie
Maar waarom is Luzon nu zo bijzonder? In hun onderzoek leggen de wetenschappers uit dat het meer dan 100.000 vierkante kilometer grote eiland nooit aan een continent vast heeft gezeten. Dit betekent dat de dieren sinds het begin geïsoleerd zijn geweest. Door deze isolatie vond er in feite een versnelde evolutie plaats. Wanneer de dieren namelijk afgezonderd zijn van de rest van de wereld, op plekken met weinig of zelfs geen roofdieren en weinig strijd om voedsel, kunnen zij zich heel anders ontwikkelen en uiteindelijk zelfs nieuwe soorten vormen.
Bergtoppen
Naast de belangrijke rol van het geïsoleerde gebied, is ook het bergachtige gebied belangrijk voor de grote diversiteit zoogdieren op het eiland. De hoge, beboste bergtoppen vormen zoals de wetenschappers het noemen “luchteilanden”; kleine stukken, afgesloten gebieden waar de dieren zich verder kunnen ontwikkelen. Lawrence Heaney, projectleider van het onderzoek zegt over de rol van de bergtoppen:
“De dieren leven geïsoleerd hoog op de verspreidde bergen, waardoor ze onoverkomelijk van elkaar afwijken. Over een langere tijdsperiode begin je de enorme biodiversiteit te zien.”
Behoud diersoorten
Het onderzoek geeft de wetenschappers noodzakelijke inzichten die cruciaal zijn voor het behoud van deze diersoorten. De Filippijnen is namelijk een van de meest hevig ontboste landen in de hele tropen. Slechts 7% van het oude tropische oerwoud is nog in haar oude staat. De dieren in het gebied worden hevig bedreigd door het verliezen van leefgebied en stroperij. Het behoud van deze diersoorten is dan ook een grote uitdaging. Gelukkig biedt het onderzoek ondersteuning. Zo stelt Heaney:
“Het leren over de enorme diversiteit van zoogdieren op Luzon is cruciaal voor het behoud van de soorten. Om succesvol te zijn, moeten we eerst weten welke dieren er in het gebied wonen.”
Bronnen: MSN.com, NatureWorldNews, Phys.org ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?